BITKA ZA NAPOJNICE

Svakog dana iz naplatnih kućica ispari hrpa novca. Otkrivamo gdje završava

21.07.2017 u 06:45

Bionic
Reading

Zaokružili ste račun na izlazu s autoceste sa 65 na 70 kuna jer vam se nije dalo čekati da vam radnik vrati ostatak. Ili vam je djelatnik autocesta pomogao korisnom informacijom pa ste mu 'ostavili za kavu'. Jeste li se kad zapitali smije li radnik zadržati taj novac?

Odgovor je negativan. Radnici na naplatnim kućicama u pravilu ne bi smjeli uzimati ostavljene im napojnice, no sigurno neće ostaviti zarađeni 'tringelt' ili višak koji ostane kada nestrpljivi turist plati u eurima i ne želi čekati povrat kovanica, kada im se već velikodušno nudi. 

U drugim strukama, poput ugostiteljstva, djelatnici smiju zadržati napojnicu, no autoceste su jedina iznimka. Protiv toga se bore u Nezavisnom cestarskom sindikatu koji vodi Mijat Stanić i koji je za tportal pojasnio kako je cijela priča s njima prilično zbunjujuća i nepoštena za radnike te kako sindikat vodi spor s autocestama jer smatra da napojnica mora pripasti radniku, iako to aktualni pravilnik ne dopušta. 

'To se često miješa s pričama u kojima su pojedinci naplaćivali više nego što su smjeli i uzimali novac za sebe. Napojnica je nešto sasvim drugo, to je nagrada za dobar rad. Napojnica se ne smije uzimati, ali sindikat smatra da ona pripada radniku', rekao je tportalu Stanić. 

Kaže da se često događa da turisti radnike na naplati često pitaju za smjer, za dobar restoran ili smještaj. 'Radnici na naplati pomažu u svemu, najčešće pokazuju smjer i slično, pa često nešto i dobiju. Nije korektno da taj novac onda pripadne tvrtki. Radnici nekad dobiju i sokove ili druge darove - što bi trebali s time?', pita se Stanić.

Prema Stanićevim riječima, napojnice nikome ne predstavljaju velik problem koliko to čine prevare. Radnik naime može korisniku autocesta naplatiti više i onda taj novac uzeti kao napojnicu. 

'To treba regulirati tako da se zna kada je netko dobio nešto za korektan i ljubazan odnos te nitko nema moralno pravo uzimati to čovjeku. Ako netko vara, to treba sankcionirati. Novim pravilnikom uzimanje napojnice nije dopušteno, no vjerojatno ju ljudi uzimaju', rekao je Stanić i dodao kako na terenu rade inspekcije i službe koje rješavaju žalbe korisnika. 

'Dogodi se da se korisnici naknadno sjete da im je pogrešno uzvraćen novac. U tom slučaju na teren izlazi komisija koja pregledava snimke i utvrđuje je li došlo do kakvih propusta. Imamo sve tehničke uvjete za to, osim na autocesti Rijeka-Zagreb', zaključio je Stanić.

Skuplje cestarine Izvor: Cropix / Autor: Krajac Damir / CROPIX

Pitali smo HAC-ONC kakvo je njihovo stajalište prema ovom problemu o kolikom je iznosima riječ i što se događa s eventualnim viškovima novca i kako se raspoređuje, no šturo su nam odgovorili: 

'U slučaju da korisnik prilikom plaćanja cestarine povratno ne uzme višak novca od naplaćene cestarine, taj se iznos prema Pravilniku o obavljanju naplate cestarine evidentira u PC blagajnu za to predviđenom opcijom. Sva sredstva koja je blagajnik zaprimio za vrijeme rada predaje u postupak obračuna, a isti se uplaćuje na račun upravitelja HAC-a i ARZ-a', zaključili su i dodali kako između ostalog služi i za otplate kredita.