LJUBAV I POSAO

Svaki drugi Hrvat imao je vezu na poslu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 06.08.2009 15:32
  • Objavljeno 06.08.2009 u 15:32
afera ured poljubac seks

afera ured poljubac seks

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: Images

Istraživanje o ljubavnim i seksualnim vezama na poslu koje je proveo portal MojPosao pokazuje da je gotovo polovica Hrvata (48 posto) u nekom trenutku karijere imala neku vrstu ljubavne veze na poslu. Od ispitanika koji su imali neku vrstu veze na poslu, više od trećine imalo je seksualne odnose u prostorijama tvrtke, pri čemu su najpopularniji uredi, toaleti i sobe za sastanke

Pod vezom na poslu podrazumijeva se bilo koji oblik ljubavne i/ili seksualne veze te flert (uzajamne simpatije) s kolegom, nadređenom ili podređenom osobom. Neku vrstu veze na poslu tijekom svoje radne karijere imalo je nešto više muškaraca (51 posto) nego žena (46 posto).

Od ispitanika koji su imali neku vrstu veze na poslu, velika većina njih (82 posto) vezu je imala s kolegom ili kolegicom istoga ranga. Petina ispitanika (22 posto) vezu je imala s nadređenom osobom, a samo 12 posto ispitanika vezu je imalo s podređenom osobom. Od ispitanika koji su tijekom svoje karijere imali neku vrstu veze na poslu, trenutno vezu na poslu održava samo 10 posto muškaraca i 11 posto žena. Četvrtinu muškaraca (njih 25 posto) privlači osoba s posla s kojom bi htjeli biti u seksualnoj vezi, a svega bi šest posto žena htjelo biti u seksualnoj vezi s određenom osobom s posla.

Ljubav na poslu ne utječe negativno na radni učinak

Iako u radnoj okolini nerijetko nailazimo na veze, istraživanje je pokazalo da one u većini slučajeva nemaju negativan učinak na radnu atmosferu, čak ni ukoliko dođe do prekida. Tako je najveći postotak ispitanika, njih više od trećine (36 posto) svoju vezu na poslu prekinulo, ali je s drugom osobom ostalo u boljim odnosima nego prije te veze.

Od ispitanika koji su imali neku vrstu ljubavnog odnosa s drugom osobom s kojom rade, trećina ih je bila u potpunoj ljubavnoj vezi (33 posto), 29 posto ispitanika imalo je uzajamni platonski odnos, dok je petina ispitanika (20 posto) na poslu imala samo seksualnu avanturu. Seks i zajedničke izlaske (ali bez pretjeranih emocija) na poslu je imalo 16 posto ispitanika.

Aferu je teško sakriti od kolega

Općenito (bez obzira na tip veze), 45 posto ispitanika svoju je vezu uspješno sakrilo od kolega i nadređenih. Nešto manji broj ispitanika (24 posto muškaraca i 19 posto žena) svoju je vezu iskreno priznalo, 21 posto ispitanika vezu je pokušalo sakriti, ali je nekoliko kolega ipak saznalo, dok je devet posto ispitanika vezu pokušalo sakriti, ali potpuno bezuspješno jer su za nju ipak svi saznali.

Od ispitanika koji su imali neku vrstu odnosa, njih više od trećine (36 posto) imalo je seksualne odnose unutar tvrtke u kojoj rade. Seksualne odnose unutar tvrtke 28 posto ispitanika imalo je s osobom s kojom rade, a osam posto ispitanika imalo je seksualne odnose u prostorijama tvrtke s osobom koja ne radi u toj tvrtki. Ipak, dvije trećine ispitanika seksualne odnose je imalo isključivo izvan prostora tvrtke.

Seksualne odnose u prostorijama tvrtke u kojoj rade imalo je više muškaraca nego žena – njih 45 posto. Trećina muškaraca (33 posto) je imala odnose s kolegicom s posla, dok je njih 12 posto imalo odnose unutar tvrtke s osobom sa kojom ne rade. Seksualne odnose u prostorijama tvrtke u kojoj rade imalo je 27 posto žena –njih 22 posto s kolegom, a pet posto s osobom koja s njima ne radi.

Za seks su najpopularniji uredi

Da avanturizam, izgleda, ipak raste s godinama, pokazuje i podatak da su stariji ispitanici u većoj mjeri imali seksualne odnose u prostorijama tvrtke u kojoj rade. Tako je čak 49 posto ispitanika starijih od 40 godina imalo seksualne odnose unutar tvrtke u kojoj rade, a ovu skupinu slijedi 43 posto ispitanika u dobi od 36 do 40 godina. Seksualne odnose unutar tvrtke u kojoj rade znatno manje prakticiraju mlađi ispitanici – njih 27 posto u dobi od 31 do 35 godina, 33 posto u dobi od 25 do 30 godina i 30 posto ispitanika mlađih od 25 godina.
Što se tiče prostorija unutar tvrtke u kojima su ispitanici imali seksualne odnose, najpopularniji su uredi, a slijedi ih toalet, odnosno soba za sastanke

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!