u krškom

Susreli se hrvatski i slovenski ministri gospodarstva, glavna tema nedostatak radne snage

24.11.2023 u 19:16

Bionic
Reading

Hrvatski ministar gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića i slovenski ministar za gospodarstvo, turizam i sport Matjaž Han u petak su u Krškom, u dvorcu Rajhenburg razgovarali s predstavnicima obrtničkih komora te apostrofirali demografski problem kao ključan u nedostatku radne snage.

Sastanak su organizirali Obrtnička komora Zagreb i Območna obrtno-podjetniška zbornica Krško, a glavne teme razgovora bile su nedostatak radne snage, obrazovni sustav promocija obrtničkih zanimanja, zapošljavanje te mobilnost radne snage i prekogranično pružanje usluga, priopćeno je iz Hrvatske obrtničke komore (HOK).

"Tako je zaključeno kako je nedostatak radne snage problem svake obrtničke djelatnosti u Hrvatskoj i da je uvoz radne snage nužnost te da je zajednička obaveza i odgovornost sukreirati na svim razinama sustav koji će proizvoditi domaću radnu snagu za naše potrebe i zadržati je u granicama Hrvatske, kao i obrazovni sustav koji odgovara potrebama tržišta rada i koji se temelji na praksi", navode iz HOK-a.

Kako nadalje prenose, sudionici sastanka su se složili da je za kompleksnu problematiku uvoza strane radne snage potrebno uspostaviti suradnju svih ključnih dionika te donijeti cjelokupnu, sveobuhvatnu i dugoročnu strategiju, kao i za mobilnost radne snage i prekogranično pružanje usluga te da promocija strukovnih zanimanja mora nastaviti biti snažna i usmjerena i na roditelje i na djecu.

"Ministri gospodarstva Hrvatske i Slovenije su apostrofirali demografski problem kao ključan u kontekstu nedostatka radne snage, ali i potencijala za jačanje gospodarstva", ističu iz HOK-a.

Prenose i kako je ministar Filipović najavio "nastavak poticaja za provođenje naukovanja i stipendiranje učenika strukovnih zanimanja, ali i dijaloga u traženju rješenja za nedostatak radne snage i sve druge probleme obrtništva, poručivši obrtnicima da nastave raditi tako kako rade, dajući doprinos hrvatskom gospodarstvu".

Slovenska tiskovna agencija (STA) prenosi kako je ministar Han istaknuo da će Slovenija morati postati atraktivnija za dolazak i boravak strane radne snage.

Han je, kako prenosi STA, s hrvatskim kolegom razgovarao uglavnom o tome kako privući radnu snagu iz tzv. trećih zemalja i kako asimilirati te strance kako bi gospodarstvo i obrtništvo u obje zemlje moglo nastaviti funkcionirati.

Iz HOK-a u priopćenju posebno ističu kako je podrška države ključna za održiv i učinkovit komorski sustav.

"Osobito mi je drago što se svi ovdje slažemo da bez podrške države komorskom sustavu nema sustavnog i pravog razvoja obrtništva, jednako kao što bez sluha za probleme obrtnika nema njihovog prosperiteta. Mi smo apolitični, ali trebamo podršku politike i pošteno je reći da mi u svojoj Vladi i resornom ministarstvu imamo partnera koji opetovano iskazuje brigu za obrtništvo i poziva nas na dijalog - vidljivo je to kroz nekoliko paketa pomoći, kao i posljednji nastavak ograničenja cijena energenata koji je mnogima uvelike olakšao poslovanje u sada već godinama višestrukih kriza", naglasio je u priopćenju predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil.

Također je istaknuo kako problema ima i uvijek će ih biti, ali i kako zastupaju interese više od 111 tisuća hrvatskih obrtnika te je te trebaju tražiti rješenja.