STISKANJE PRORAČUNA

Šuker: Stvarna opasnost je u reprogramu deficita

10.12.2008 u 13:11

Bionic
Reading

Stvarna opasnost za Hrvatsku krije se u reprogramu deficita, jer nas, ako u tome ne uspijemo, čeka sudbina Mađarske, Srbije, Latvije, Islanda, izjavio je ministar financija Ivan Šuker, predstavljajući u Saboru prijedlog proračuna za 2009.

Šuker je kao prioritet istaknuo reprogram deficita gospodarstva od 8,4 te platne bilance od 4 milijarde eura u teškim uvjetima na svjetskom financijskom tržištu. 'To je naš problem. Ako to ne napravimo čeka nas sudbina Mađarske, Srbije, Latvije, Islanda i drugih, a svi mi koji smo pregovarali s MMF-om znamo dobro koliko je to teško', rekao je Šuker.

Odbacio je primjedbe da je Vlada trebala planirati viši deficit i usmjeriti ga u gospodarstvo, naglasivši da će država kreditne obveze koje dospijevaju u prvom kvartalu ove godine podmiriti zaduživanjem na domaćem tržištu, što znači da će za gospodarstvo ostati manje novca. 'Sve što uzmemo za financiranje deficita, uzeli smo od gospodarstva', upozorio je.

Prijedlogom državnog proračuna planirani su ukupni rashodi u iznosu od 128,9 milijardi kuna, što je 6,5 posto više nego ove godine, dok bi prihodi rasli za 5,3 posto, na 124,6 milijardi kuna. Planiran je deficit od 4,3 milijarde kuna ili 1,3 posto BDP-a, te 0,3 posto deficita izvanproračunskih korisnika, no premijer Ivo Sanader danas je najavio da će Vlada ići s vlastitim amandmanima, kojima bi deficit trebala svesti ispod jedan posto BDP-a.

Šuker je još jednom istaknuo kako osnovni razlozi deficita leže u poštivanju sporazuma o plaćama i zdravstvenoj reformi, koja bi trebala donijeti kvalitetniju zdravstvenu uslugu, ali i imati efekte na gospodarstvo, s obzirom na planirano vraćanje višegodišnjih dugova zdravstva. Planiran je rast rashoda za zaposlene od 1,8 milijardi kuna ili za 8,2 posto, te rast izdvajanja za zdravstvo od 25,6 posto više nego u ovoj godini. Izdvajanja za mirovine u 2009. povećavaju se, zbog indeksacije mirovina, za 4,1 posto, sa 32,8 na 34,1 milijardu kuna.

Za 182 milijuna kuna, na 2,9 milijardi kuna u idućoj će se godini povećati izdvajanja za socijalno osjetljive skupine, dok će se za porodiljne naknade i dječji doplatak sredstva povećati na 3,9 milijardi kuna. Pritom će iznos za dječji doplatak ostati na ovogodišnjoj razini od 1,9 milijardi kuna, dok će se iznos za porodiljne naknade povećati za 16,6 posto, na nešto više od 2 milijarde kuna.

Materijalni rashodi u idućoj su godini planirani u iznosu 9,9 milijardi kuna, što je 582,5 milijuna kuna više nego ove godine. Oni se, po Šukerovim riječima, odnose na zdravstvenu reformu te na rashode MUP-a i MORH-a, radi efikasnije borbe protiv korupcije i ulaska u NATO. U planirani rast materijalnih rashoda ukalkuliran je i novac za domaću komponentu u pretpristupnim fondovima EU, a Šuker se pohvalio da je Hrvatska, s 31. studenoga, realizirala više od 94 posto sredstava predviđenih kroz program PHARE 2006.

Na prihodovnoj strani proračuna predviđen je rast poreznih prihoda za 3,4 posto, na 69,9 milijardi kuna, pri čemu se najviše, 44,4 milijarde kuna ili 3,9 posto više nego ove godine, planira uprihodovati od PDV-a. Planirani prihodi od doprinosa su 43 milijarde kuna, što je 4 posto više nego ove godine, dok se najveći rast, za 25,9 posto, na 10,15 milijardi kuna planira kod ostalih prihoda, što se obrazlaže prvenstveno učinkom reforme zdravstva (participacija, dodatno zdravstveno osiguranje).