JAVNE SLUŽBE PRIJETE

Šuker će preskupo koštati proračun

15.12.2009 u 14:35

Bionic
Reading

Ako Vlada ne isplati puno božićnicu od 1.250 kuna, ne ginu joj deseci tisuća privatnih tužbi. Sindikati javnih službi ne pristaju ni na koji drugi iznos jer potpisano se, ističu, mora i ispuniti

Nakon njihovog jučerašnjeg zahtjeva za smjenom ministra financija Ivana Šukera, iz Vlade je stigla druga ponuda: umjesto 500 kuna, ponuđeno im je 125 kuna više. Također je i premijerka Jadranka Kosor pomirljivo poručila da 'vjeruje da će se dogovoriti kompromis'. Međutim, iz Banskih dvora još uvijek na sindikalne adrese nije stigao poziv za nastavak pregovora.

A da se zasad o tome i ne razmišlja, potvrđuje i kratka izjava Vladinog glasnogovornika Zlatka Mehuna

'Zasad nema nikakvih informacija o nastavku pregovora niti znam neke nove pojedinosti', kaže on.

Sindikati sigurno dobivaju sudski spor

Sindikaliste iznenađuje inertnost vladajućih jer radi se o milijunima kuna državnog proračuna.

'Očekivali smo još jučer da će nas pozvati, ali zasad ništa. Nevjerojatno je da se odgovorni na takav način odnose prema novcu poreznih obveznika. Na sudu sigurno dobivamo, a tada će država morati isplatiti daleko veću svotu nego sada', kaže Zvonimir Laktašić, predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja.

Zvonimir Laktašić i Branimir Mihalinec

Isplati li Vlada božićnicu od 500 ili 625 kuna, preostali iznos sindikati će sigurno, najavljuje on, tražiti na sudu. Svaki djelatnik iz javnog sektora podići će privatnu tužbu, preko sindikalnih odvjetnika kojima će dati svoju punomoć. Na kraju će državu to koštati više od planiranih ušteda jer će, uz neisplaćeni dio božićnica, platiti i troškove sudskog postupka i kamate.

Prema riječima Branimira Mihalineca, predsjednika Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama, svaki sudski spor koštat će između 600 i 800 kuna, dok kamate teku od dana kada se ne ispune obveze.

Sigurnost da teško mogu izgubiti sudski spor sindikalisti temelje na članku 69. iz Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama, potpisanog s Vladom 2007. godine.

Šuker kaže 'nema', Milinović 'ima'

'Jano se kaže da će se o visini božićnice pregovarati svake godine za vrijeme donošenja državnog proračuna, a ako se dogovor ne postigne, božićnica će biti kolika i prošle godine. Kako nikakvih razgovora nije bilo, mi moramo dobiti 1.250 kuna', ističe Mihalinec.

Za njega je skandalozno da se božićnice isplaćuju u državnim tvrtkama, redom gubitašima, s opravdanjem da tako piše u kolektivnim ugovorima, dok se prema njihovim kolektivnom odnosi kao prema 'toalet papiru'

A da u Vladi desna ne zna što radi lijeva, dokazuje i to što je božićnica već isplaćena u petnaestak zdravstvenih ustanova, i to zajedno s plaćom! Tako da ostaje nejasno kako s jedne strane ministar Šuker tvrdi da za javni sektor novaca nema, dok ministar zdravstva Darko Milinović dijeli šakom i kapom.