KAZNA ZA KRŠENJE ZAKONA

Sudovi masovno brišu tvrtke i nitko se ne buni

Bionic
Reading

Brisanje tvrtki iz sudskog registra po članku 70. Zakona o sudskom registru nezabilježeni je slučaj kazne s kojom se masovno slažu oni protiv kojih je uperena. Tvrtkama stiže kao naručena sankcija za njihovo kršenje obveze iz Zakona o računovodstvu ( jer Fini nisu predali godišnja financijska izvješća), piše Poslovni dnevnik

U praksi je tolika poslušnost ipak presedan. Ne pamti se slični slučaj zakonskog rješenja kojem nitko ne pokušava izmigoljiti što potvrđuju podaci Visokog trgovačkog suda.

Glasnogovornica VTS-a Nevenka Baran kaže da je postupak brisanja obustavljen samo za 90 tvrtki, a još je u postupku njih 23.749 od ukupno 37.144. Pripremljena je i objava za ostalih 13.305 koja kreće ovih dana, kaže Baran. Iako nijedna tvrtka još nije stvarno izbrisana nego se nalazi u pripremoj fazi, masovni nestanak je očekivani epilog, piše Poslovni dnevnik.

Dosadašnji tijek pokazuje da prevladava interes vlasnika tvrtki da ih država izbaci iz poduzetničke arene. Rijetko kad dolazi do obustavljanja postupka iako to može zatražiti i sama tvrtke i njezini vjerovnici. Prava je rijetkost da je to zatražilo Porezna uprava koja je pronašla da tvrtka ima imovinu.

Na području Trgovačkog suda u Osijeku zabilježeno je više slučajeva da je Ministarstvo financija dostavilo sudu prigovor protiv brisanja pozivajući se pritom na nekretnine koje postoje u vlasništvu društva. Sasvim sporadično isto traže tvrtke radi spašavanja poslovanja. Đakovačka tvrtka Anatomsa je možda jedina iznimka od pravila; zatražila je da sud stane s brisanjem, te navela da je izvješća za 2008., 2009. i 2010. predala Fini, potom je sud obustavio postupak. Za manji broj tvrtki obustavljen je postupak brisanja jer je sam sud utvrdio da je tvrtka već ugašena po stečajnim pravilima donesenim za tzv. fantomske tvrtke, piše Poslovni dnevnik