IZNAD OČEKIVANJA

Stopa nezaposlenosti skočila na 14,7 posto

21.10.2009 u 15:55

Bionic
Reading

Državni zavod za statistiku objavio je danas da je u Hrvatskoj stopa nezaposlenosti u rujnu dosegnula 14,7 posto, što je njezina najviša razina od ožujka i blago iznad očekivanja analitičara

U kolovozu je stopa nezaposlenosti iznosila 14,2 posto, a analitičari, koje je anketirala Hina, procjenjivali su da će u rujnu dosegnuti između 14,4 i 15 posto. U prosjeku su očekivali rast stope nezaposlenosti na 14,6 posto.

U razdoblju od ožujka do kolovoza stopa nezaposlenosti padala je zahvaljujući zapošljavanju za potrebe turističke sezone. No, od kolovoza, kada je porasla sa 14 na 14,2 posto, ponovno je započeo trend rasta nezaposlenosti

'Podaci pokazuju da se tendencije rasta broja nezaposlenih ubrzavaju, pa bi već idući mjesec stopa nezaposlenosti mogla dosegnuti 15 posto, najvišu razinu u ovoj godini. Nastavi li se tim tempom, do kraja godine broj nezaposlenih mogao bi dosegnuti razine iz 2006. godine, odnosno biti nadomak 300.000', kaže Hrvoje Stojić, voditelj odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je nedavno da je krajem rujna bilo evidentirano 259.193 nezaposlenih, što je za otprilike 8.000 osoba ili 3,3 posto više nego u kolovozu i 16,6 posto više nego u rujnu prošle godine.

Hrvoje Stojić očekuje da će se rast nezaposlenosti nastaviti i u većem dijelu 2010. godine jer mnogim kompanijama tek predstoji restrukturiranje. 'Mnoge tvrtke nisu bile svjesne dubine krize, pa su čekale sa smanjenjem broja zaposlenih. No, kriza će biti dublja, a posljedice dugoročnije nego što su očekivale, pa će se kompanije morati prilagoditi nižim razinama gospodarske aktivnosti', zaključuje Stojić.