eksplozija u najavi

Što ste kupovali, kupovali ste: Cijeli svijet čeka dugoročni rast cijena nekretnina

03.08.2023 u 12:45

Bionic
Reading

Ekonomski stručnjaci predviđaju oštru uzlaznu putanju cijena nekretnina diljem svijeta u nadolazećim godinama, s prosječnim godišnjim porastom od 9 posto, prema najnovijoj anketi ekonomskih stručnjaka (EES) koju su proveli institut ifo i švicarski Institut za ekonomsku politiku. Čimbenici kao što su rastuća potražnja, viši životni standard, rast stanovništva i promjenjivi obrasci rada pokreću taj skok, a predviđa se da će određene regije svjedočiti još značajnijim stopama rasta

Na dinamičnom tržištu nekretnina, kombinacija čimbenika pridonosi zamjetnom rastu cijena. Među njima, 37 posto ispitanika istaknulo je povećanu potražnju koja proizlazi iz poboljšanog životnog standarda, povećanja prihoda, rasta stanovništva i želje za više životnog prostora. Rad na daljinu također značajno utječe na potražnju.

U međuvremenu, 27 posto stručnjaka istaknulo je faktore povezane s opskrbom kao što su ograničeni proizvodni kapaciteti, rastuće cijene građevinskog materijala i nedostatak raspoloživih građevinskih parcela, što doprinosi skoku cijena nekretnina. Monetarnu politiku, inflaciju i vladine inicijative identificiralo je 12 posto ispitanika kao dodatne pokretače poskupljenja.

Regionalno se očekuju različite stope rasta. Očekuje se da će Zapadna Europa i Sjeverna Amerika doživjeti porast cijena nekretnina ispod svjetskog prosjeka, s projekcijama od 6,4 posto, odnosno 7,7 posto. S druge strane, južna Europa i istočna Europa trebale bi svjedočiti znatno višim stopama rasta od 18,4 posto, odnosno 14,9 posto.

Izrazito visoka povećanja cijena nekretnina očekuju se u Južnoj Aziji (25,1 posto), Zapadnoj Aziji (22,4 posto) i Srednjoj Americi (24,4 posto). Međutim, ključno je napomenuti da su navedene brojke nominalne stope rasta, a očekuje se da će stvarne stope rasta biti niže, piše Stern.

  • +2
Nekretnine u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: Wide Eye Pictures / Alamy / Alamy / Profimedia

Promatrajući povijesne trendove, istraživači očekuju da će stope rasta cijena nekretnina biti niže od projiciranih. Na primjer, u Ujedinjenom Kraljevstvu cijene kuća već su porasle za više od 67 posto tijekom prošlog desetljeća, a sličan će se trend vjerojatno nastaviti, procjenjuju ekonomski stručnjaci. Slično, u SAD-u ta brojka iznosi 112 posto, au Francuskoj 25 posto.

U sveobuhvatnom istraživanju sudjelovalo je 1405 ekonomskih stručnjaka iz 133 zemlje. Podaci su prikupljeni između 14. lipnja i 2. srpnja 2023.

S rastućom potražnjom, evoluirajućim obrascima rada i promjenjivim ekonomskim krajolicima, globalno tržište nekretnina ulazi u eru izuzetne transformacije. 'Kako se ova predviđanja ostvaruju, bit će od vitalne važnosti za kreatore politike, investitore i potencijalne kupce da vješto upravljaju dinamikom tržišta koja se razvija i prilagođavaju se promjenjivoj stvarnosti krajolika nekretnina', ističe se u rezultatima istraživanja.