COMBISOVA KONFERENCIJA

Što najveći kažu o budućnosti uređaja za pohranu podataka?

26.09.2014 u 15:45

Bionic
Reading

Održana je vrhunska diskusija predstavnika najvećih svjetskih IT tvrtki o najnovijim trendovima u razvoju uređaja za pohranu podataka i tehnologijama koje moderni IT danas mora imati, navodi se u priopćenju Combisa

Drugog dana Combis konferencije, središnjeg godišnjeg događanja u organizaciji Combisa, održan je okrugli stol 'Što najveći i najbolji kažu o sadašnjosti i budućnosti uređaja za pohranu podataka?' na kojem su predstavnici vodećih informatičkih tvrtki govorili o aktualnim trendovima sustava za pohranu podataka, kao i smjerovima razvoja u budućnosti.

Na okruglom stolu sudjelovali su redom vrhunski eksperti za sustave podataka - Ivan Bolfan iz Della, Berislav Lastrić iz Combisa, Tomislav Alpeza iz Hewlett-Packarda, Dražen Gracin iz Arrow ECS-a i Alen Gojčeta iz IBM Hrvatska, uz direktora sektora IT infrastrukture u Combisu Sinišu Staničića kao moderatora diskusije.

'Korisniku nije važno gdje se njegovi podaci nalaze sve dok su sigurni i raspoloživi. Ako gledamo s aspekta IT organizacije, nepouzdanost uređaja za pohranu podataka nešto je što ni jedan IT menadžer ne može prihvatiti. Upravo su sigurnost, dostupnost i brzina parametri kojima se mjeri efikasnost IT infrastrukture. Tako će uređaji za pohranu podataka nastaviti biti osnovni element kod određivanja IT strategija svake ozbiljnije kompanije', naglasio je u uvodu Siniša Staničić

Tehnologija ispunjava svoju funkciju u definiranom režimu jedino ako se odabere, instalira, implementira, nadgleda i održava optimalna konfiguracija, sukladna potrebama. Berislav Lastrić, tehnički direktor Sektora sistemske integracije u Combisu, ustvrdio je: 'Potrebe korisnika su u stalnom rastu. Inovacije također. To je dinamika s kojom današnji IT sve teže izlazi na kraj. No pravilan odabir i primjena tehnoloških inovacija mogući su uz razumijevanje stvarnih poslovnih potreba, njihovih prioriteta i projekcija te uz ekspertizu stečenu na sličnim projektima. To je jedini ispravan način na koji se funkcionalni zahtjevi mogu pretočiti u unaprjeđenje postojeće IT arhitekture uz pozitivan utjecaj na ograničenja financijskih budžeta.'

Tijekom panela eksperti su predstavili svoje viđenje razvoja uređaja za pohranu podataka i tehnologije koje moderni IT danas mora imati. Stručnjaci koji na dnevnoj bazi dizajniraju rješenja za pohranu podataka, ne samo u regiji, nego i šire, otkrili su kako će nove tehnologije odgovoriti na trenutačne korisničke potrebe i na koji način se od uređaja za pohranu podataka trend razvija prema sustavima za upravljanje informacijama, ističe se u priopćenju.

'Ako govorimo o poziciji Della, možemo reći kako smo u Hrvatskoj dosta ulagali u prodajni kanal. Zajedno s Combisom smo stvorili kompletna rješenja koja tržište prepoznaje. Kada govorimo o potrebama korisnika, moja preporuka jest sljedeća - tražite tehnologiju koja vam unaprjeđuje poslovanje, bez obzira je li ta tehnologija tek stigla na tržište ili je već etablirana', istaknuo je Ivan Bolfan iz Della.

Alen Gojčeta iz IBM-a se osvrnuo na koncept enterprise nasuprot midrange uređaja za pohranu podataka, gdje nisu važni samo aspekti pojedinih funkcionalnosti, već cijelog sustava upravljanja. Pritom ističe da je korisnicima bitan povrat na investiciju koje ulaganje uistinu omogućava. Prema njemu, cijena je nužan ali ne i presudan faktor kod korisnika, a trenutno je naglasak na performansama, kao što je prije bio na kapacitetu sustava.

Tomislav Alpeza iz HP-a govorio je konvergentnoj infrastrukturi, koju nude više godina, a koja omogućava jedinstvenu arhitekturu i skalabilnost. 'I u back upu imamo novu arhitekturu koja je pojednostavljena, pa tako stvaramo jedinstven način upravljanja koji je pojednostavljen. HP uređaji za pohranu podataka polaze od procjene na koji način korisnik može imati koristi, primjerice po pitanju realnog iskorištenja prostora, a ne samo zauzeća. Donoseći korisniku upravo ono što mu treba trenutno i ono što mu treba u budućnosti', naglasio je Alpeza koji je uvjeren u liderstvo s aspekta standardiziranosti arhitekture kroz cijelu obitelj produkata koje nude.

'NetApp govori kroz tehnologiju - i u svijetu i na lokalnom tržištu, gdje imamo konstantan rast. Tako smo četvrti u Hrvatskoj, a drugi u svijetu iz perspektive udjela na tržištu. Naši sustavi bazirani su također na flashu, uz što brže i što više kapaciteta, uštede, ali i napredni OS, softver uređaja za pohranu podataka. Slažem se da su procjene stanja kod korisnika bitne, ali treba se razvijati i dodavanjem poboljšanim mogućnostima upravljanja', rekao je Dražen Gracin iz Arrow ECS-a govoreći o NetAppovim uređajima za pohranu podataka.

Uz HT, glavnog partnera, konferenciju su podržali zlatni sponzori Arrow ECS, Cisco, Dell, IBM, Imperva, Microsoft, NetApp, Samsung i Trend Micro, srebrni sponzori FireEye, Lenovo, Lexmark i Oracle te medijski pokrovitelji Antena Zagreb, magazin Banka, ICTBusiness.info, Lider, časopis Mreža, planb.hr, Poslovni savjetnik, SEEbiz.net, tportal.hr i Večernji list.

Sve informacije o konferenciji potražite na službenoj stranici 8. Combis konferencije