VRUĆE DIONICE

Što bi moglo pokrenuti uspavanu Zagrebačku burzu

17.03.2015 u 09:51

Bionic
Reading

Analitičari investicijske kuće InteriCapital proanalizirali su koji bi događaji i vijesti o kompanijama u sastavu CROBEX-a mogli investitore navesti da pojačaju trgovinu na Zagrebačkoj burzi

Među događajima koji su okarakterizirali 2014., a mogli bi utjecati i na poslovanje ove godine, istaknuli su probleme vezane uz rusko-ukrajinski sukob te pad rublje, koji su se u prošloj godini najviše odrazili na AD Plastik.

Gospodarskoj situaciji u Rusiji su djelomično izložene i kompanije poput Ericssona NT, Atlantic Grupe te Podravke te bi investitori koji u portfelju drže njihove dionice svakako trebali pratiti i stanje u toj zemlji.

Kada je riječ o Podravki, njezini razultati kroz ovu godinu mogli biti dodatno zanimljivi i zbog činjenice da prvi put nakon dužeg vremena ne bi trebali uključivati neke jednokratne troškove vezane uz restrukturiranje pa bi trebalo biti lakše dobiti čistu sliku o poslovanju. S druge strane, u medijima se sve češće spominje moguće Podravkino preuzimanje slovenskog Žita, što bi svakako bilo značajna vijest za kompaniju.

Još jedan značajan događaj u 2014. koji nije bio vezan striktno za jedno poduzeće je loše vrijeme koje je okarakteriziralo ljetne mjesece, a posebno je utjecalo na poslovanje turističkih kompanija. Ne ponovi li se takav trend , to bi mogao biti vjetar u leđa turizmu i raspoloženju na burzi, budući da će u novom sastavu CROBEX-a 8 od 25 sastavnica činiti isključivo turističke kompanije.

Tu su naravno i moguće privatizacije Imperiala i Hotela Maestral, koje je država već ranije bezuspješno pokušala provesti. Zbog lošeg vremena su lani patili i rezultati Leda, uglavnom zbog slabije potražnje za sladoledima. Kao i ostale kompanije u većinskom sastavu Agrokora, Ledo je izložen promjenama u koncernu, dijelom u sklopu priprema za potencijalni budući IPO pa bi kompaniju trebalo gledati i u tom svjetlu.

Dioničari Adrisa bi mogli dočekati vijesti oko sudbine TDR-a, a još ćemo vidjeti i hoće li nešto biti od medijskih spekulacija o mogućim preuzimanjima osiguravajućih kompanija u regiji. Važne vijesti bi se mogle ticati i Luke Ploče, ali to ovisi o budućnosti projekta istraživanja ugljikovodika u Jadranu, a vidjet ćemo i što će biti s Đurom Đakovićem, odnosno hoće li se početi ostvarivati ambiciozni poslovni plan predstavljen tijekom dokapitalizacije krajem prošle godine.

Naravno, kao i svake godine, uz ranije najavljene treba biti spreman na neočekivane događaje (kako pozitivne, tako i negativne).