CJENOVNI RAT

Stiže prvi tanker s američkim LNG-om, čeka se odgovor Rusa

22.04.2016 u 14:54

Bionic
Reading

U Europu stiže prva pošiljka američkog ukapljenog prirodnog plina (LNG). Tanker iz Louisiane trebao bi u Portugal stići 26. travnja. The Wall Street Journal piše kako bi to moglo izazvati ozbiljne potrese na europskom tržištu na kojem već desetljećima dominira Rusija

Isporučitelj je Cheniere Energy sa sjedištem u Houstonu, a kupac portugalska energetska kompanija Galp Energia

Po riječima analitičara Societe Generale Thierryja Brosa, to je početak cjenovnog rata između LNG-a i plina koji se transportira cjevovodima.

SAD je doživio preporod otkako eksploatira naftu i plin iz škriljevca. Očekuje se kako će iduće godine SAD postati neto izvoznik prirodnog plina.

Najveći konkurent Americi bit će Rusija koja zadovoljava trećinu europskih potreba, a nakon nje slijede Norveška, Alžir i zemlje Bliskog istoka.

Cijena američkog plina, prema prvim procjenama, bit će 4,3 dolara po milijunu britanskih termalnih jedinica (mmBtu), a ruski plin sad košta 5,8 dolara. Analitičari smatraju kako bi u slučaju oštre konkurencije Moskva mogla srezati cijenu na oko tri dolara.

Bloomberg piše kako Rusija i Norveška sad koriste taktiku Saudijske Arabije da zadrže udio na plinskom tržištu. Gazprom i norveški Statoil isporučili su Europi već sad više od polovine potrebnih količina plina. Uslijed toga cijene padaju. Na najvećem tržištu u Velikoj Britaniji cijene su se srozale za gotovo 40 posto.

Višak na tržištu obeshrabruje izvoz LNG-a iz SAD-a i obuzdava rast iz Katara. Na sličan način Saudijska Arabija lani je jeftinom naftom započela tržišno potiskivati američku naftu iz škriljevca, što je dovelo do kolapsa cijena globalno.