HPK

Štete od elementarnih nepogoda premašile 600 milijuna kuna od početka godine

21.07.2021 u 10:05

Bionic
Reading

Štete u poljoprivredi uzrokovane elementarnim nepogodama u Hrvatskoj su od početka godine premašile 600 milijuna kuna, zbog čega se očekuje rast cijena i veliki financijski pritisak na poljoprivrednike, upozorila je u srijedu Hrvatska poljoprivredna komora (HPK)

Komora je podatak o štetama iznijela u priopćenju o jučerašnjem radnom sastanku predstavnika Odbora za voće i Odbora za povrće HPK i kolega iz Copa-Cogece, krovnog udruženja EU poljoprivrednika, s predstavnicima Europske komisije, a na kojem se razgovaralo o razmjerima šteta u sektoru zbog različitih elementarnih nepogoda koje su pogodile proizvodnju voća i povrća tijekom godine.

Voćari i proizvođači povrća iz EU zemalja razmijenili su iskustva te izrazili zabrinutost zbog šteta nastalih od mraza, tuča, poplava, a u slučaju Hrvatske i šteta koje su potresi nanijeli proizvođačima voća i povrća.

Predstavnici HPK prenijeli su i informaciju o procjeni šteta zbog elementarnih nepogoda u Hrvatskoj od početka godine, a koje premašuju 600 milijuna kuna. Riječ je uglavnom o štetama od suše, poplava, tuče, kiše koja se smrzava i mraza.

"Klimatske promjene očito sve više utječu na naš sektor zbog čega su proizvođači voća i povrća u EU zabrinuti te očekuju da EK ubrza mehanizme i alate kojima bi se mogla izdvojiti pomoć za ove proizvodnje, koje su pod snažnim udarom klimatskih promjena", ističe u priopćenju predsjednik Odbora za voćarstvo HPK Branimir Markota.

Napominje kako je to u Hrvatskoj bilo vidljivo proljetos s mrazovima, koji se u pravilu javljaju svake godine, a proteklih dana zabilježene su i druge elementarne nepogode zbog obilnih kiša i olujnog nevremena.

  • +45
Tuča poharala Požegu i okolicu Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

"Zbog svih ovih čimbenika očekuje se daljnji rast cijena voća i povrća, kao i veliki financijski pritisak na poljoprivrednike", upozorio je Markota.

Iz HPK u priopćenju prenose kako je zbog štete uzrokovanih mrazom tijekom proljeća Copa-Cogeca uputila i pismo EK, ali još uvijek nisu na njega dobili odgovor.

Iz te su organizacije EU poljoprivrednika izvijestili da su pojedine proizvođačke organizacije i zadruge duboko pogođene i vide negativan utjecaj na stabilnost njihova financiranja.

  • +16
Nevrijeme u Osijeku Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Copa-Cogeca traži i razgovor s EK o mogućim načinima pružanja podrške.

"Osim mraza i drugih nepogoda, sve veći utjecaj na proizvodnju voća i povrća imaju i štetnici. Ipak, ono što posebno brine je što se na tržištu i dalje osjećaju negativni utjecaji uzrokovani pandemijom covida-19, prije svega smanjena potrošnja zbog pada turizma i ugostiteljstva, ali i viškovi voća koji se na tržištu pojavljuju po dampinškim cijenama na koje je teško odgovoriti i nemoguće im je konkurirati", istaknuo je Markota.

Voćari u EU smatraju kako je važno uvođenje mehanizama kojima će se osigurati odgovarajuća financijska potpora, osobito jer postoji sve veća bojazan da bi osiguravajuće kuće mogle početi odustajati od osiguranja zbog visoke pojavnosti prirodnih nepogoda, zaključuje se u priopćenju HPK.