dugoročno ulaganje

Štednja u bankama više se ne isplati. Srećom, postoji isplativa alternativa

02.03.2022 u 12:34

Bionic
Reading

Već mjesecima svjedočimo visokoj inflaciji koja smanjuje kupovnu moć građana jer je s istim iznosom novca sada moguće kupiti znatno manje proizvoda nego prije godinu dana

Vrijednost novca ubrzano pada u SAD-u i eurozoni koji bilježe rekordne stope inflacije ovih mjeseci, a iznimka nije ni Hrvatska gdje je u siječnju godišnja stopa inflacije iznosila čak 5.7%. Zbog geopolitičkih nestabilnosti i rasta cijena energenata, izgledno je kako će se visoka inflacija nastaviti i u ostatku godine.

Inflacija podrazumijeva pad vrijednosti novca, a to se očituje na dva načina. Prvi je pad realnih plaća do kojeg dolazi jer je rast plaća manji od stope inflacije pa s većim iznosom novca imamo manju kupovnu noć, a takvoj situaciji trenutno svjedočimo u Hrvatskoj. Drugi način na kojem se osjeti inflacija je pad vrijednosti ušteđenog novca na bankovnim računima građana. Budući da su kamatne stope na štednju blizu nuli, inflacija izjeda vrijednost novca na računima koji iz dana u dan vrijedi sve manje, zbog čega takav način štednje ne samo da više nije isplativ, već štediši nosi veliki gubitak imovine.

Sve se više štediša posljednjih mjeseci stoga okreće isplativijoj vrsti dugoročne štednje koja nosi visok prinos te je otporna na inflaciju, a radi se o ulaganju u zlato.

Investicijsko zlato - Štednja otporna na inflaciju s prinosom iznad 8%

Investicijsko zlato standardizirano je zlato koje dolazi isključivo u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika visoke čistoće, a namijenjeno je dugoročnom ulaganju i štednji. Glavni razlog zbog kojega štediše ulažu u investicijsko zlato je njegova isplativost. Naime, cijena zlata u proteklih je dvadeset godina u prosjeku na godišnjoj razini rasla više od 8%, što je znatno veći rast od većine drugih ulaganja te više nego dovoljno da pokrije gubitak vrijednosti novca uslijed inflacije.

Osim visokog prinosa kojeg ulaganje u zlatne poluge i zlatnike donosi, zlato je vrlo privlačno štedišama jer je u potpunosti oslobođeno svih poreza ako ga se kupuje kao fizička osoba, što znači da sva zarada od ulaganja ostaje štediši, bez ikakvih obveza prema državi. Uz to, štednja u zlatu u potpunosti je neovisna of države i financijskog sustava čiji potencijalni krah neće dovesti do gubitka vrijednosti štednje, kao što je to slučaj s novčanom štednjom u banci, a ujedno se radi o sigurnom ulaganju, budući da cijena zlata nije jako volatilna kao što je to slučaj kod primjerice ulaganja u kriptovalute.

Investicijsko zlato vrlo je likvidna imovina, što znači da je lako zamjenjiva za gotovinu kroz uslugu otkupa zlata, ako se za to ukaže potreba. Štediši tako kapital ne ostaje zarobljen u štednji u slučaju nepredviđenih troškova, budući da kupljeno zlato može unovčiti u svakom trenutku po aktualnom tečaju kod nekog od brojnih ovlaštenih otkupljivača zlata, bilo gdje u svijetu.

Kako i gdje ulagati u zlato u Hrvatskoj?

Najisplativiji i najsigurniji oblik ulaganja u zlato je kupnja investicijskog zlata u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika jer je to jedini neoporezivi način ulaganja u zlato koji investitoru donosi veliku razinu sigurnosti i neovisnosti. Kupnja investicijskog zlata može se obaviti u Centru Zlata, glavnom hrvatskom distributeru investicijskih plemenitih metala koji je ujedno i ovlašteni distributer poznatih kovnica kao što je austrijska državna kovnica Münze Österreich poznata po kovanju zlatnih dukata s licem cara Franje Josipa.

Centar Zlata nudi široki asortiman investicijskog zlata veličine od jednog grama pa do jednog kilograma, tako da je ulaganje u zlato dostupno apsolutno svima, bez obzira na kupovnu moć pojedinca. Kupnja je moguća u nekoj od poslovnica ili preko webshopa, a zlato se može osobno preuzeti ili se može odabrati 100% osigurana dostava na kućnu adresu koja stiže u brzom roku od samo tri radna dana. Centar Zlata svim svojim klijentima nudi i opciju besplatne pohrane zlata prvih godinu dana.

Ukoliko i vi želite sačuvati svoju ušteđevinu od visoke inflacije ulaganjem u investicijsko zlato koje se pokazalo kao najbolji način čuvanja vrijednosti u nesigurnim vremenima, najveću ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj možete pogledati klikom OVDJE.

Djelatnici Centra Zlata stoje vam na raspolaganju i za potpuno besplatne konzultacije te ih možete kontaktirati sa svim upitima vezanima za zlato na mail info@centarzlata.com ili pozivom na broj 01 3000 783.