PODEBLJANI RAČUNI

Štedišama obveznih mirovinskih fondova vraćeno 55,6 milijuna kuna naknada za upravljanje

16.05.2022 u 10:37

Bionic
Reading

Članovima obveznih mirovinskih fondova vraćeno je početkom svibnja 55,6 milijuna kuna prošlogodišnje zaračunate naknade za upravljanje, izvijestila je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga

Razlog povrata naknada određen je izmjenama Zakona o obveznim mirovinskom fondovima koje su stupile na snagu 2019. godine. Prema tim izmjenama, svako mirovinsko društvo ima pravo na iznos naknade od najviše 20 posto ukupnog naplaćenog iznosa svih mirovinskih društava.

Ukoliko u jednoj godini naplati naknadu koja prelazi navedenih 20 posto, višak iznosa mirovinsko društvo vraća Središnjem registru osiguranika (REGOS-u) koji ih potom u narednoj godini raspoređuje na sve članove mirovinskih fondova prema veličini njihove imovine.

Povratom sredstava u iznosu od 55,6 milijuna kuna ukupna stopa naplaćene naknade u 2021. smanjena za 15 posto i pala sa 0,28% na 0,24% ukupne imovine obveznih mirovinskih fondova.

Hanfa naglašava da je naknada za upravljanje obveznim mirovinskim fondom također propisana zakonom te je ista za sva mirovinska društva i sve kategorije mirovinskih fondova (A,B,C). Zakon je predvidio da se ona kroz godine, kako raste imovina OMF-ova, u relativnom postotku smanjuje te je sada na najnižoj razini od njihovog osnutka.

Krajem ožujka 2022., neto imovina obveznih mirovinskih fondova iznosila je 132,1 milijardu kuna, a u njima trenutno štedi 2,1 milijun građana.