NAPADI NA AMERIKAnCE

State Department stavio još jednu zemlju na crnu listu: Ne putujte tamo

22.10.2023 u 22:24

Bionic
Reading

Američki State Department u nedjelju je upozorio američke državljane da ne putuju u Irak nakon nedavnih napada na američku vojsku i osoblje u regiji.

Upute za putovanje kažu "Ne putujte u Irak zbog terorizma, otmice, oružanog sukoba, građanskih nemira i ograničenih mogućnosti Misije Irak da omogući potporu američkim građanima."

Učestili su se napadi na američke snage u Iraku i Siriji otkad je započeo sukob između Izraela i militanata Hamasa. Prošli tjedan, američki ratni brod oborio je više od deset dronova i četiri krstareće rakete koje su iz Jemena ispalili Hutiji.

Upute su uslijedile nakon naredbe o napuštanju zemlje članovima obitelji i nenužnom osoblju u američkom veleposlanstvu u Bagdadu i američkom konzulatu u Erbilu "zbog povećanih sigurnosnih prijetnji protiv američkog osoblja i interesa", priopćio je State Department.

Dodatno je priopćeno da antiameričke milicije "prijete američkim građanima i međunarodnim kompanijama" diljem Iraka. Ranije u nedjelju, američki državni tajnik Antony Blinken i ministar obrane Lloyd Austin upozorili su na značajnu eskalaciju napada na američku vojsku na Bliskom istoku i to da Iran želi proširiti rat između Izraela i Hamasa.

Washington je pojačao upozorenja na aktivnosti grupa koje podržava Iran uslijed usijanja regionalnih tenzija tijekom rata Izraela i Hamasa, koji je počeo nakon što je palestinska islamistička grupa Hamas napala Izrael 7. listopada, usmrtivši 1400 ljudi.

Izrael se otad osvetio smrtonosnim napadima na Gazu, pojas zemlje dugačak 45 kilometara koji je dom 2.3 milijuna ljudi, a kojim od 2007. godine politički vlada Hamas. Izraelski zračni napadi ubili su 4700 ljudi, rekli su palestinski dužnosnici.

"Zbog sigurnosnih briga, američkom vladinom osoblju u Bagdadu naređeno je da ne koristi međunarodnu zračnu luku u Bagdadu", rekao je u nedjelju State Department.

SAD je poslao značajnu količinu pomorskih snaga na Bliski istok proteklih tjedana, uključujući i dva nosača zrakoplova, njihove potporne brodove i oko 2000 marinaca.