UTRKA ZA SIROVINAMA

Startup koji podržavaju Bill Gates i Jeff Bezos otkrio veliko nalazište bakra u Zambiji

05.02.2024 u 15:56

Bionic
Reading

KoBold Metals, kalifornijska tvrtka za istraživanje metala koju podupiru milijarderi, uključujući Billa Gatesa i Jeffa Bezosa, objavila je da je otkrila ogromno nalazište bakra u Zambiji

Rijetko otkriće velikog ležišta bakra moglo bi pomoći u globalnoj utrci za osiguranje opskrbe materijalima ključnima za energetsku tranziciju. Bakar je vrlo tražen zbog svoje upotrebe u obnovljivim izvorima energije i električnim vozilima.

Glasnogovornik KoBold Metalsa rekao je u ponedjeljak za CNBC kako tvrtka vjeruje da će njen projekt Mingomba u Zambiji 'biti jedan od najvećih svjetskih rudnika bakra visoke kvalitete'.

'Veličinom i kvalitetom je poput Kakule', rekao je predsjednik KoBold Metalsa Josh Goldman u izjavi objavljenoj na društvenoj mreži X. Divovski rudnik bakra Kamoa-Kakula nalazi se odmah preko sjeverne granice Zambije, u Demokratskoj Republici Kongo.

Ivanhoe Mines, kanadska rudarska tvrtka koju je osnovao milijarder Robert Friedland, posjeduje gotovo 40 posto rudnika bakra Kamoa-Kakula. Kompleks je opisan kao 'najbrže rastući svjetski rudnik bakra s najnižim udjelom ugljika'. Prošle godine proizveo je gotovo 400.000 metričkih tona bakra.

Zambija je drugi najveći proizvođač bakra u Africi nakon Demokratske Republike Kongo.

KoBold Metals kaže da koristi umjetnu inteligenciju za stvaranje 'Google karti' Zemljine kore, što pomaže u pronalaženju novih nalazišta bakra, litija, kobalta i nikla.

Među glavnim investitorima startupa iz Silicijske doline su američka tvrtka rizičnog kapitala Andreessen Horowitz, norveški energetski div Equinor, najveća svjetska rudarska grupa BHP i Breakthrough Energy, klimatski i tehnološki fond koji je osnovao Bill Gates 2015. godine.

Neki od podupiratelja Breakthrough Energyja su Ray Dalio iz Bridgewater Associatesa, Richard Branson iz Virgin Groupa, Jack Ma iz Alibabe i Jeff Bezos iz Amazona.

KoBold Metals je najavio početak proizvodnje bakra u svom rudniku u Zambiji u roku od 10 godina, u projektu koji bi mogao imati značajne ekonomske posljedice za afričku naciju.

'Ono što su otkrili prilično je fenomenalno', rekao je Jito Kayumba, posebni pomoćnik zambijskog predsjednika za ekonomska, investicijska i razvojna pitanja.

'Kao Zambijci možemo puno toga očekivati u smislu najave pokretanja i razvoja rudnika', rekao je Kayumba u videu objavljenom na društvenoj mreži X u ponedjeljak.

Kao dio brzog porasta potražnje za kritičnim mineralima, IEA je upozorila da trenutna globalna ponuda nije dovoljna za transformaciju energetskog sektora s obzirom na relativno visoku geografsku koncentraciju proizvodnje mnogih elemenata potrebnih za to.

Većina rezervi rijetkih minerala nalazi se u Kini, a značajni izvori i u Vijetnamu, Brazilu i Rusiji.