FRANCO PALMA

'Start turističke sezone dobar, ali utakmica je tek počela'

26.04.2012 u 17:36

Bionic
Reading

Start ovogodišnje turističke sezone bio je dobar, što su pokazali i uskrsni blagdani, ali s umjerenim optimizmom treba očekivati njezin nastavak jer je utakmica tek počela i trebat će se boriti za svakog gosta, kazao je predsjednik Turističkog poslovnog vijeća pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Franco Palma nakon današnje sjednice tog vijeća

Istaknuvši da je u nastavku ovogodišnje turističke sezone važno da u Hrvatsku dođe što više turista, Palma smatra da je i važnije od toga da svi rade na tome da turiste što bolje prihvatimo i ugostimo.

Direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić-Jurić kazala je da je to bilo dugo očekivana sjednica tog vijeća koja je, s ciljem analiziranja stanja na tržištima i početka sezone, okupila sve najvažnije strukovne udruge. Uz analizu sezone razgovarali su i o izradi strategije razvoja hrvatskog turizma, čije su prve nalaze predstavili stručnjaci Instituta za turizam koji taj dokument i izrađuju.

Savjetnik ministra turizma Ivo Bašić naglasio je da će ta strategija, kako je i najavljeno, biti dovršena u rujnu ove godine te da će se njome pokušati nametnuti strateška važnost turizma za Hrvatsku.

U tom je dokumentu, koji će biti obvezujući za sve sudionike, važno sačuvati identitet i prepoznatljivost Hrvatske jer uniformnost u turizmu, kazao je, danas više nije adut.

Najavio je i da će Ministarstvo turizma u idućem razdoblju razriješiti problematiku turističkog zemljišta i za to pratećeg zakona, kao i problematiku tvrtki koje su još u državnom vlasništvu, i to privatizacijom.

Na jesen bi trebali biti dovršeni i prijedlozi izmjena još nekih zakona važnih za turizam, za što su ovih dana na web stranici Ministarstva uveli i e-konzultacije putem kojih se u raspravu i s prijedlozima za te izmjene mogu uključiti praktički svi građani Hrvatske.