IMENOVANA STEČAJNA UPRAVITELJICA

Stanoingom se više ne upravlja iz pritvora

  • Autor: Ivica Kruhoberec
  • Zadnja izmjena 10.03.2012 20:59
  • Objavljeno 10.03.2012 u 20:59
stanoing sjediste1

stanoing sjediste1

Izvor: tportal.hr / Autor: Siniša Sović

Stanoingom, najvećim investitorom u stanogradnji na području sjeverozapadne Hrvatske te poznatom tvrtkom za održavanje stanova, više se neće upravljati iz pritvora. Naime, tim varaždinskim poduzećem upravljat će Sanja Mihalić, odvjetnica i stečajna upraviteljica, umjesto dosadašnjih direktora Eduarda Brumena, koji se zbog sumnji u zlouporabu položaja i ovlasti još uvijek nalazi u pritvoru, kao i Ivanke Strmečki koja je puštena iz pritvora nakon što je dala ostavku

Odluku o imenovanju Mihalić privremenom upraviteljicom donio je varaždinski Trgovački sud na prijedlog punomoćnika Branka Dretara koji je osnovao Stanoing zajedno s Brumenom. Niz godina njih dvojica činila su upravu društva te bila dvojica glavnih dioničara s podjednakim brojem dionica od 49,95 posto. Međutim, prije dvije godine Brumen je uspio kupiti 0,1 posto dionica od Dragice Čalete, jedinog dioničara uz njih dvojicu, nakon čega Dretara u upravi društva zamjenjuje Strmečki

Razlaz dvaju osnivača Stanoniga vrlo vjerojatno je jedan od uzroka što je varaždinska policija krajem prošle godine prvi put posjetila Stanoing, odnosno što je u veljači ove godine otvorena istraga protiv šestero vodećih osoba poduzeća zbog sumnji u višemilijunske pronevjere stambene pričuve i kupnju stanova ispod tržišne vrijednosti. Da je uistinu tako, potvrđuje i to što je Dretar ubrzo nakon određivanja pritvora Brumenu, njegovu sinu i Strmečkoj varaždinskom Trgovačkom sudu dao prijedlog za imenovanje privremenog upravitelja Stoninga. Naime, kako je pojašnjavao na sudu njegov punomoćnik, članovi uprave nisu u mogućnosti izvršavati redovne obveze vođenja poslovanja društvom sukladno Zakonu o trgovačkim društvima.

'Nesporna je činjenica da je Brumen u pritvoru, a da je Strmečki dala ostavku te otišla u mirovinu. Međutim, u sudski registar još nije dostavljeno provođenje ove statusne promjene. To je samo jedan od dokaza da uprava ne obavlja poslove. Stoga mislimo da bismo da u prijelaznom razdoblju trebali imenovati privremenog upravitelja koji bi putem natječaja ili na neki drugi način osigurao kandidate za mjesto člana uprave, a potom sazvao skupštinu te predložio članovima društva da se očituju o tome', ustvrdio je Dretarov punomoćnik koji je za privremenog upravitelja predložio Velimira Slamara

Punomoćnik Stanoinga ostao je kod toga da nema potrebe za imenovanjem privremena upravitelja.

'Unatoč pritvoru, kao što dokazuje dostavljena dokumentacija, uprava Stanoinga uredno izvršava obveze. Pritvor ne utječe na obavljanje dužnosti članova uprave jer se dokumentacija nosi na potpis u pritvor. Što se tiče vođenja poslova u poduzeću, njih vode prokuristi Snježana Banić i Milena Kaniški. One su neposredni izvršitelj naloga uprave društva. Uz to, predlagatelj nema pravni interes za imenovanje privremenog upravitelja nakon što je primio poziv za Skupštinu društva 15. ožujka, uzimajući u obzir kratkoću vremena do tog datuma. Na Skupštini će se imenovati član uprave', upozorio je punomoćnik Stanoinga te dodao da je upis u registar deklarativne naravi.

Dretarov punomoćnik, međutim, nije odustajao.

'Uz poziv za skupštinu nije dostavljen nikakav prijedlog za novog člana uprave, što samo dokazuje da se radi o ishitrenom sazivanju. Skupština je sazvana nakonsaznanja da je pokrenut postupak za imenovanje privremenog upravitelja. Dakle, Skupština zasigurno nije zakazana za dobrobit društva, već da se preduhitri ovaj postupak. Nadalje, općepoznata je stvar da je pritvor protiv Brumena određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke te zlouporabe položaja i ovlasti, pa je nelogično da isti u istražnom zatvoru obavlja funkciju člana uprave Stanoinga. Mislimo da je Brumen pravno spriječen obavljati poslove uprave pa zato predlažemo privremenog', rekao je.

Punomoćnik Stanoinga upozorio je predlagatelja da nema u vidu ustavnu presumpciju nevinosti koja štiti Brumena od bilo kakvih insinuacija koje iznosi.

'Ne insinuiram niti govorim o krivnji člana uprave niti se želim u to upuštati, već iznosim samo činjenice koje su neosporne', naglasio je punomoćnik Dretara na kraju rasprave nakon koje se sud priklonio njegovim argumentima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi