STRAH OD KOLAPSA

Središnje banke koordinirano jačaju likvidnost

30.11.2011 u 16:46

Bionic
Reading

Središnje banke ključnih svjetskih gospodarstava poduzele su u srijedu koordinirane mjere kako bi ublažile manjak likvidnosti u svjetskom financijskom sustavu

Europska središnja banka (ECB), američka središnja banka Fed, britanska središnja Bank of England (BoE) i središnje banke Kanade, Japana i Švicarske dogovorile su da će za pola postotnog boda sniziti cijenu privremenih dolarskih zajmova bankama.

Nova niža kamata primjenjivat će se od ponedjeljka u svim operacijema središnjih banaka, navodi se u zajedničkom priopćenju. Najavljene su i mjere koje bi komercijalnim bankama trebale osigurati pristup gotovini u bilo kojoj valuti ako to budu zahtijevale prilike na tržištu, kroz uspostavu privremene mreže recipročnih aranžmana valutne razmjene među središnjim bankama.

Cilj je tih mjera osigurati likvidnost u svjetskom financijskom sustavu, navodi se u priopćenju središnjih banaka.

U uvjetima naglog širenja europske dužničke krize svjetski financijski sustav počeo je pokazivati znakove nove krize likvidnosti, nalik onoj koja je uslijedila nakon sloma američke investicijske banke Lehman Brothers.

Mogućnost da jedna ili više europskih vlada objave insolventnost potpirila je strah od šoka u svjetskom financijskom sustavu koji bi uzrokovao teške gubitke u bankama, recesiju u Sjedinjenim Državama i Europi i još jednu krizu na tržištima kredita.