RADNICI ĐURE ĐAKOVIĆA

'Spremni smo omesti predsjedničke izbore'

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 12.11.2009 13:25
  • Objavljeno 12.11.2009 u 12:41
Ivan Barić

Ivan Barić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Danijel Soldo

Radnici Đuro Đaković Holdinga prijete izlaskom na ulice i ometanjem predsjedničkih izbora ako Vlada hitno ne pomogne toj slavonsko-brodskoj tvrtki. Posebno su ljuti na ministra Damira Kalmetu kojem zamjeraju 'nekomunikativnost'

U prvih devet mjeseci ove godine, Đuro Đaković Holding je prepolovio prihode, zabilježen je gubitak od 22 milijuna kuna i sve su veći problemi s likvidnošću. Kao glavni uzrok gubitaka uprava je istaknula snažan pad izvoza.

Međutim, za loše stanje u kompaniji sindikati prozivaju Vladu koja od polovice prošle godine oteže s rješavanjem poslova i ugovora između Hrvatskih željeznica (HŽ) i Janafa te Đuro Đaković Holdinga. Zbog toga je obim posla drastično opao i više od pola radnika, od njih 1.200, već je nekoliko mjeseci na čekanju.

'Ugovori su ispregovarani s bivšim ministrom gospodarstva Damirom Polačecom i sve je dogovoreno. Ali sada netko u Vladi mora donijeti konačnu odluku', rekao je Ivan Barić, predsjednik Udruge branitelja Đure Đakovića na današnjoj konferenciji za novinare.

Cropix

Cropix

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Vedran Dragičević

U nekadašnjem industrijskom divu Slavonskog Broda očekivali su da će im Vlada pomoći i u nastavku vojnog programa, prije svega u modernizaciji i održavanju tenkova. Projekt Patria, prema Barićevim riječima, ide svojim tijekom, ali na njemu radi jako malen broj ljudi.

'Upozoravali smo da ćemo zbog recesije izgubiti izvozna tržišta, ali nas se nije slušalo. Europa se sad povukla u svoje granice. Red je da i Hrvatska svoje poslove ostavi unutar svojih granica', mišljenja je Barić.

Kako bi spremno dočekao ulazak u Europsku uniju i dolazak strane konkurencije, HŽ je potrebno 950 novih teretnih vagona. Radnici Đure Đakovića očekuju da se krene u realizaciju tog posla.

'Za dva-tri mjeseca mi možemo propasti i onda će se sljedeće godine taj posao dati rumunjskim, bugarskim i srpskim tvrtkama. Mi to nećemo dopustiti. Pozivam Vladu da nam hitno pomogne!' istaknuo je Barić.

Predsjednika Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević optužio je ministra Božidara Kalmetu da ignorira njegove pozive za sastanak, jer od njega pokušava saznati gdje je zapelo s poslovima za HŽ i Janaf.

'U 2010. Đuro Đaković Holding ostat će bez posla. Želimo da navedene investicije uđu u državni proračun. Spremni smo se boriti za radna mjesta svim raspoloživim sredstvima', poručio je Dragičević.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi