CROBEX POTONUO 3,45 %

Spekulanti unovčili dobitke

20.04.2009 u 16:27

Bionic
Reading

Pritisnut negativnim trendovima na europskim burzama, Crobex indeks izgubio je na vrijednosti 3,45 posto, uz visoki burzovni promet od 44,2 milijuna kuna

Čini se da su upozorenja analitičara da nema razloga za pretjerani burzovni optimizam pala na plodno tlo. Tako je prvi dan tjedna obilježen je snažnom korekcijom cijena dionica. Burzovni preokret diktirali su spekulanti koji su iskoristili priliku za kapitalizaciju dobiti ostvarene u proteklom tjednu, osobito na skokovitom rastu cijena brodarskih dionica.

Upravo zato na vrhu liste gubitnika koncentrirale su se brodarske dionice. Najlikvidnija Atlantska plovidba potonula je devet posto i završila na 739 kuna. Sličnu korekciju pretrpjele su i dionice Jadroplova i Uljanik plovidbe, a s umjerenim padom provukla se dionica Tankerske plovidbe.

Danas je nastavljena i rasprodaja građevinskih dionica. Tako je IGH Insitut potonuo na 2.803,06 kuna, Ingra se spustila ispod 50 kuna, a Dalekovod je aterirao na 320 kuna.

Među rijetkim dobitnicima istaknuli su se Centa banka, Luka Rijeka i Riviera Poreč.

Uoči sutrašnje glavne skupštine dioničara, najintenzivnije se trgovalo dionicom T-HT-a, čija cijena je ostvarila blagi rast na 207,99 kuna. Zahvaljujući nekoliko blok transakcija, najveći promet (11,2 milijuna kuna) zabilježila je dionica Zagrebačke pivovare, uz pad cijene od 2,10 posto.

Europski su burzovni indeksi u ponedjeljak bili u minusu nakon šest uzastopnih tjedana rasta. Glavni gubitnik bio je bankovni sektor uoči objave poslovnog izvješća Bank of America te sektor ruda, pod pritiskom pada cijena metala.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje