NOVI ROKOVI

Španjolskoj i Portugalu više vremena da snize deficite

10.08.2016 u 09:05

Bionic
Reading

Europska komisija pozdravila je odluke Vijeća EU-a o Španjolskoj i Portugalu u kontekstu Pakta o stabilnosti i rastu. Te odluke u potpunosti su u skladu s preporukama Komisije od 27. srpnja

Nakon što je 12. srpnja zaključilo da Španjolska i Portugal nisu poduzeli učinkovite mjere kako bi smanjili prekomjerne deficite, Vijeće je sada u skladu s preporukom Komisije ukinulo sankcije za obje zemlje te utvrdilo nove fiskalne programe za svaku od njih.

Pierre Moscovici, povjerenik za gospodarske i financijske poslove, oporezivanje i carinu, izjavio je: 'današnje odluke inteligentna su primjena Pakta o stabilnosti i rastu. Dajući Španjolskoj i Portugalu više vremena da snize proračunske deficite ispod 3 posto, Vijeće je otvorilo nove vjerodostojne mogućnosti u području fiskalne politike kojima će se pridonijeti jačanju njihovih gospodarstava i europodručja.

Za postizanje stabilnosti i rasta potrebna je velika odlučnost u dovođenju javnih financija u red. Vjerujem da će Španjolska i Portugal na odgovarajući način odgovoriti na zajedničke odluke Komisije i Vijeća. Komisija će procijeniti mjere koje će Španjolska i Portugal poduzimati narednih mjeseci u kontekstu postupka u slučaju prekomjernog deficita i analize nacrta proračunskih planova za 2017. godinu.

U slučaju Španjolske, rok za svođenje proračunskog manjka ispod razine od tri posto produljen je za dvije godine, do 2018. godine. Portugal ga, pak, mora spustiti na 2,5 posto ove godine, umjesto 2015. kao što je dosad bilo propisano.