DOBRE PROGNOZE RASTA

Španjolska izašla iz razorne krize

27.01.2015 u 09:37

Bionic
Reading

Španjolska je izašla iz razorne krize, zakoračivši u povoljno razdoblje sa snažnijim gospodarskim rastom u odnosu na svoje susjede, konstatirali su u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), no i upozorivši da njezinu oporavku i dalje prijete visoka nezaposlenost i sve veća popularnost populističkih stranaka

MMF je podigao prognoze gospodarskog rasta samo za Španjolsku i SAD u nedavno objavljenim Svjetskim gospodarskim prognozama u kojima su blago snižene prognoze za globalno gospodarstvo u cjelini. Za španjolsko gospodarstvo prognozira da će porasti za dva posto u ovoj godini, u skladu s aktualnim projekcijama španjolske vlade, čime je podignuta listopadska procjena rasta od 1,7 posto.

"Značajno poboljšanje zabilježeno je kod konkurentnosti, zahvaljujući i povećanju produktivnosti i smanjenju plaća. Španjolskom izvozu dobro ide, i to pomaže", kazao je glavni MMF-ov ekonomist Olivier Blanchard po objavi izvješća.

U Španjolskoj, četvrtom po veličini gospodarstvu eurozone, zavladao je kaos 2008. godine kada je globalna financijska kriza ubrzala korekciju koja se već događala u tamošnjem nekoć snažno bujajućem sektoru nekretnina.

Od 2012. zemlja je provela značajnije reforme radnog zakonodavstva kojim se omogućilo poslodavcima lakše otpuštanje zaposlenika i smanjenje plaćam što je u značajnoj mjeri poboljšalo njezinu konkurentnost, kazao je ekonomist Jesus Castillo iz francuske banke Natixis za agenciju AFP.

Lani je ojačala i osobna potrošnja jer su Španjolci postali optimističniji u vezi gospodarstva, a što je rezultiralo većim prometom od trgovine na malo preko božićnih blagdana. "Ta dva čimbenika imaju poticajni učinak na rast. U situacijama poput ove stvara se pozitivni krug a čine ga veće povjerenje u budućnost koje vodi većim ulaganjima i snažnijoj potrošnji", kazao je Blanchard.



Pad tečaja eura i cijena nafte poticaj gospodarstvu

Pad tečaja eura pojeftinio je španjolski izvoz na tržišta izvan eurozone a dodatni poticaj toj zemlji, koja uvozi 80 posto energenata, pružio je i oštar pad cijena nafte.

Ministar gospodarstva Luis de Guindos procjenjuje da bi pad cijena nafte Španjolskoj mogao donijeti uštede do 15 milijardi eura u ovoj godini. Za privatnu je televiziju Antena 3 nedavno izjavio da bi njegova konzervativna vlada, koju očekuju parlamentarni izbori krajem godine, mogla podići prognoze rasta za 2015. s aktualnih dva posto.

"Gospodarstvo bi ove godine moglo porasti čak 2,5 posto ako cijene nafte i tečaj eura ostanu niski", kazao je de Guindos u ponedjeljak u jednom intervjuu.

Vlada kaže da su njezine oštre mjere štednje počele jačati gospodarstvo, koje je službeno izašlo iz recesije 2013. i poraslo procijenjenih 1,4 posto u 2014. godini.

Što se tiče 2015., svjesni smo da naša prognoza 2-postotnog rasta je slabija od velike većine prognozi na tržištu, prenio je list Expansion ministrove riječi. Te su prognoze izračunate prije oštrog pada cijena nafte i pada tečaja eura prema dolaru, što može dati poticaj španjolskoj domaćoj aktivnosti i izvozu.

"Ako cijene nafte i tečaj eura ostanu na ovim razinama, imat ćemo dodatni rast od 0,5 postotnih bodova, a to je oprezna procjena", kazao je Guindos.

Nezaposlenost pokreće krajnju ljevicu

Vrlo visoka nezaposlenost u Španjolskoj ostaje, međutim, značajan uteg oporavku gospodarstva, smatra ekonomist Castillo. "Možemo li reći da je kriza završena? Ne", ustvrdio je.

Stopa nezaposlenosti lani je smanjena s 25,7 na 23,7 posto, jer je golemi španjolski sektor usluga povećao zapošljavanje zbog snažne turističke sezone, pokazali su nedavno podaci tamošnjeg statističkog ureda. No, stopa nezaposlenosti u Španjolskoj ostaje najviša u Europskoj uniji, odmah iza Grčke, a Međunarodna organizacija rada (ILO) prognozira da će ostati iznad 20 posto do kraja ovoga desetljeća.

"Stopa nezaposlenosti u Španjolskoj i dalje je previsoka. U Španjolskoj, kao i u drugim zemljama, to je rezultiralo porastom popularnosti stranaka koje ne žele biti dijelom eurozone, odnosno imaju populistička stajališta. To je nešto što bi nas trebalo brinuti", kazao je Blanchard.

Ljutnja zbog korupcije i nezadovoljstvo nakon šest godina gospodarskih turbulencija uzdrmali su dvostranački sustav koji je dominirao otkako se Španjolska oslobodila diktature 70-ih godina prošlog stoljeća.

Brzorastuća stranka krajnje ljevice Podemos, osnovana u siječnju 2014., koja zagovara državnu kontrolu u određenim gospodarskim sektorima i 35-satni radni tjedan, predvodi u ispitivanjima javnog mnijenja. Čelnici Podemosa priželjkuju da će im poticaj biti pobjeda grčke Sirize na parlamentarnim izborima prošle nedjelje.

Rast njezine popularnosti dosad nije uzdrmao povjerenje ulagača u Španjolskoj, kaže Miguel Cardona, glavni ekonomist za Španjolsku u drugoj najvećoj tamošnjoj banci BBVA. "Ne vidimo nikakav negativan učinak na obujam investicija", kazao je.