UDRUŽIVANJE MALIH

Šolina Karlovačka banka pripaja Nava banku

02.05.2012 u 14:25

Bionic
Reading

Karlovačka banka obavijestila je početkom tjedna HNB, Hanfu i Zagrebačku burzu da je s Nava bankom potpisala pismo namjere o spajanju banaka, a transakcija bi trebala biti dovršena do kraja godine. Najveći dioničar Karlovačke banke je Sandi Šola, a Nava banke tvrtka GIP Pionir, koja je u vlasništvu građevinskih poduzetnika Ranka Predovića i Danijela Hrnjaka

Obje banke, Karlovačka i Nava banka, bile su krajem prošle godine pod prismotrom HNB-a nakon poslovnog kraha Credo banke, pa su obje dokapitalizirane. Uz Sandija Šolu među suvlasnicima Karlovačke banke su bivši nogometaš Dario Šimić, supruga bivšeg tenisača Gorana Ivaniševića Tatjana Dragović, Boris Vidić, osnivač tvrtke City Express koji je osumnjičen da je pomogao Podravkinim menadžerima iz afere Spice u primanju mita, i Marijan Šarić vlasnik Europatradea.

Najveći pojedinačni dioničar Nava banke je građevinska tvrtka GIP Pionir, a dioničari su i tvrtke Paron i Munis, u medijima spominjane kao česti partneri zagrebačkog gradonačelnika u poslovima zamjene zemljišta. Suvlasnik je i čelnik banke – Stipan Pamuković

Spajanje banaka započet će novom dokapitalizacijom Kabe u iznosu od 40 milijuna kuna i trebalo bi završiti do kraja ove godine. Karlovačka banka preuzet će svih 25 Navinih zaposlenika, nakon pripajanja ostat će ime Karlovačke banke, a sjedište će joj biti u tom gradu. Kako se navodi u priopćenju, cilj ovog spajanja jest konsolidacija tržišnih pozicija dviju srodnih banaka koje imaju kompatibilne poslovne misije.

Inače, Nava banka je u prvom kvartalu poslovala s 2,9 milijuna kuna gubitka, a Karlovačka banka s 1,6 milijuna kuna gubitka. Obje banke lani su poslovale s minusom. Zajedno drže tek 0,5 posto tržišta.