POZITIVAN TRENd

Snažan rast prometa u trgovini na malo

02.05.2017 u 08:44

Bionic
Reading

Prema preliminarnim podacima koje je objavio Državno zavod za statistiku (DZS), u ožujku ove godine realni godišnji rast prometa u trgovini na malo, prema kalendarski prilagođenim indeksima ubrzao je na 7,7% (10,4% nominalno). To je ujedno i najviša vrijednost realne godišnje stope rasta od kolovoza 2007. godine. Podaci za ožujak potvrdili su kontinuitet pozitivnih stopa rasta koje datiraju od rujna 2014. godine

Prema prvim rezultatima koje je objavio DZS, u kumulativnom razdoblju od prva tri mjeseca, realni promet u trgovini na malo (prema kalendarski prilagođenim indeksima) zabilježio je godišnji rast od 5,4%.

Snažan realni rast u trgovini na malo dobar je pokazatelj i kretanja osobne potrošnje kao najveće sastavnice bruto domaćeg proizvoda koja će zasigurno uz izvoz roba i usluga biti predvodnik rasta u prvom ovogodišnje tromjesečju, ističu analitičari RBA. Obzirom na povratak godišnjih stopa inflacije u pozitivne vrijednosti, nominalni godišnji rast bio je viši i iznosio je 7,9%.

Na nastavak ohrabrujućih pokazatelja u kretanju prometa u trgovini na malo ukazivali su i prethodno objavljeni podaci HNB-a koji pokazuju rezultate anketnog istraživanja o percepciji potrošača. Naime, u prvom tromjesečju ove godine zabilježen je pozitivan trend kretanja indeksa pouzdanja i raspoloženja potrošača čije su vrijednosti kod sva tri kompozitna pokazatelja također vratile na predrecesijske razine.

Očekivano, optimizam je uvelike podržan poreznim rasterećenjem, podizanjem minimalnih plaća i usklađivanjem mirovina, ali i prvim pokazateljima iz turizma koji upućuju na još jednu izvrsnu turističku predsezonu i sezonu. Osim toga, u ožujku je ponovno zabilježen pad stope nezaposlenosti i početak sezonskog zapošljavanja.

Nastavak pozitivnih kretanja očekujemo i tijekom narednih mjeseci te bi nakon solidnih ostvarenja u travnju (zbog uskrsnih blagdana), ususret ljetnim mjesecima pokazatelji prometa u trgovini na malo mogli nastaviti sa solidnim stopama rasta na godišnjoj razini, mišljenje je analitičara RBA.