SIGNALI OPORAVKA

Snažan rast narudžbi u industriji

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.11.2010 16:32
  • Objavljeno 17.11.2010 u 15:43
bijelo vino

bijelo vino

Izvor: Corbis / Autor: Newmann

Hrvatska industrija u rujnu bilježi pad prometa na mjesečnoj i godišnjoj razini, dok istodobno nove narudžbe rastu, u odnosu na kolovoz narudžbe su porasle za 22,4 posto, a u odnosu na prošlogodišnji rujan za 62,3 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

Podaci o ukupnim desezoniranim novim narudžbama industrije na mjesečnoj razini pokazuju da je u rujnu u odnosu na kolovoz zabilježen rast narudžbi s domaćeg tržišta za 10,4 posto, a sa stranih je tržišta rast iznosio 147,3 posto

Statistika na godišnjoj razini pokazuje rast narudžbi prerađivačke industrije, koja radi na temelju narudžbi, na stranim tržištima za više od 200 posto, dok su narudžbe na domaćem tržištu u rujnu ove godine u odnosu na rujan prošle godine porasle za 5,7 posto.

Po glavnim industrijskim grupacijama, najveći se rast narudžbi u rujnu ove godine u odnosu na lanjski rujan bilježi kod kapitalnih proizvoda, za 145,5 posto, dok su narudžbe netrajnih proizvoda za široku potrošnju veće za 98,7 posto.

Nasuprot njima narudžbe trajnih proizvoda za široku potrošnju na godišnjoj su razini pale za 62,2 posto, a kod intermedijarnih proizvoda za 1,7 posto.

Podaci za prvih devet mjeseci ove godine pokazuju rast narudžbi industrije za 15,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Pritom statistika bilježi rast narudžbi netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 97,6 posto, te kapitalnih proizvoda za 2,9 posto, dok su istodobno narudžbe intermedijarnih proizvoda pale za 5 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 40,3 posto.

Po podacima DZS-a, ukupni desezonirani promet industrije u rujnu u usporedbi s kolovozom bilježi pad za 5,7 posto, pri čemu je prodaja na domaćem tržištu pala za 3,7 posto, a na stranom za 0,2 posto.

Na godišnjoj razini, ukupan je promet industrije, kalendarski prilagođen, pao za 1,7 posto.

Po tržištima, promet je u rujnu ove u odnosu na rujan prošle godine na domaćem tržištu pao za 5,7 posto, dok je na stranim tržištima zabilježen rast za 14,6 posto.

Godišnja usporedba na razini glavnih industrijskih grupacija pokazuje pad prometa kod energije za 17,6 posto, kapitalnih proizvoda za 9,1 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,5 posto, dok je istodobno u rujnu ove u odnosu na rujan prošle godine zabilježen rast prometa kod trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,6 posto, a intermedijarnih proizvoda za 13 posto.

Statistički podaci za prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje pokazuju ukupan pad prometa industrije za 3,6 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi