KORONAKRIZA

Snažan oporavak njemačkog gospodarstva u trećem tromjesečju, ali na pomolu nove nevolje

30.10.2020 u 10:56

Bionic
Reading

Njemačko gospodarstvo snažno je poraslo u trećem tromjesečju, nakon rekordnog pada u prethodna tri mjeseca, ali pad prometa u maloprodaji u rujnu signalizira nevolje na pragu novog vala pandemije koronavirusa

Njemački BDP porastao je u razdoblju od srpnja do rujna 8,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada je potonuo 9,8 posto, najviše otkada je Destatis počeo objavljivati podatke.

Na godišnjoj razini BDP je prema kalendarski prilagođenim podacima pao 4,3 posto, izračunao je statistički ured.

Iako se gospodarstvo u trećem tromjesečju oporavilo od rekordnog pada u jeku prvog koronavala, još je uvijek prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima 4,2 posto manje u usporedbi s posljednjem tromjesečjem 2019., prije globalne koronakrize, upozorava Destatis.

Glavni su oslonac rasta u razdoblju od srpnja do rujna bili veća osobna potrošnja, pojačana ulaganja kompanija i snažan rast izvoza, navode statističari.

Promet u maloprodaji najavljuje nevolje

U odvojenom je izvješću Destatis danas izvijestio da je promet u trgovini na malo u rujnu pao 2,2 posto u odnosu na kolovoz kada je smanjen 1,8 posto, izvijestio je Destatis.

U odnosu na prošlogodišnji rujan promet je pao 6,5 posto, dvostruko snažnije nego u kolovozu.

Prodaja hrane, pića i duhana porasla je 6,8 posto a prodaja neprehrambenih proizvoda 6,5 ​​posto u odnosu na prošlogodišnji rujan.

U odnosu na veljaču, mjesec prije izbijanja pandemije korone u Njemačkoj, prodaja je u rujnu po kalendarski i sezonski prilagođenim podacima realno bila veća za 2,8 posto, objavio je Destatis.

Nominalno je promet u maloprodaji u rujnu na mjesečnoj razini pao 2,6 posto dok je na godišnjoj razini uvećan 7,7 posto.