OBERSNELOVA IGRA

Složite sami proračun Rijeke

29.04.2011 u 16:03

Bionic
Reading

O proračunu riječke, najtransparentnije gradske uprave u Hrvatskoj, kakvom je smatra sam gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, odsad će tijekom čitave godine moći odlučivati sami građani

Na web stranici www.vojko-obersnel.com pokrenuta je, naime, igrica 'Proračun(ajme)', u kojoj će svatko moći detaljno upoznati pojedine stavke proračuna za tekuću godinu, iznose, okvirne cijene i mogućnosti, ali i intervenirati u proračun na način kakav njemu odgovara.

Igricu je izradila riječka tvrtka Manufaktura po ideji gradonačelnika Obersnela, koji će prilikom planiranja gradskog budžeta za 2012. godinu uzeti u obzir krajnje izvještaje proračuna koje su igrači sastavljali. Igri se može pristupiti i na portalima www.rijeka.hr i www.mojarijeka.hr.

'Gradski proračun, gradski budžet, izglasavanje proračuna, amandmani, rebalans proračuna, riječi su od kojih mene, naročito u ovo vrijeme globalne oskudice, boli glava', rekao je Obersnel predstavljajući igricu, svjestan da je gradskim proračunom mnoge razočarao, iako je nastojao zadovoljiti većinu građana.

Želite li stoga predlagati na kojim biste projektima i na čemu štedjeli, ili ulagali, što realizirali ili ne, zaigrajte ovu edukativnu i nadasve zabavnu igricu, koja ima i komunikacijsku ulogu između vas i gradonačelnika, i pokušajte sami rasporediti nešto manje od milijardu kuna s koliko Rijeka raspolaže u ovoj kriznoj godini. Ako vam ide s kućnim budžetom, s kojim također nije lako, možda uspijete i s gradskim.