za označavanje

Slovenski planinari dobivat će godišnje 400.000 eura iz državnog proračuna

05.05.2021 u 18:34

Bionic
Reading

Planinarska društva u Sloveniji dobivat će ubuduće iz državnog proračuna 400.000 eura godišnje za održavanje i označavanje planinskih putova i staza, predviđaju izmjene zakona o planinskim putovima koji je u srijedu prihvaćen u prvom čitanju, uz potporu vlade i svih zastupničkih skupina u parlamentu.

To je i dodatan poticaj razvoju gorskog turizma, a nedavnim izmjenama zakona o porezima omogućeno je građanima da jedan posto od akontacije poreza na dohodaka namijene i za održavanje planinarske infrastrukture. Novim se rješenjem osigurava izvor stalnog financiranja za održavanje mreže putova ukupne dužine preko 10 tisuća kilometara koju koriste domaći i strani planinari, a održava, čisti i markira 820 dobrovoljaca.

Oni godišnje na to utroše oko 40 tisuća sati dobrovoljnog rada, a sredstva će omogućiti njihovo daljnje osposobljavanje i obuku, istaknuto je u parlamentarnoj raspravi. Kako je kazao jedan od zastupnika iz vladajuće koalicije, dodatna će sredstva omogućiti da se smanji i broj nesreća u planinama i s tim povezani troškovi spašavanja, pa se radi o investiciji u sigurnost koja će se isplatiti.

Planine kojima Slovenija obiluje važan su dio i turističke ponude, privlače i goste iz inozemstva, te planinare iz susjednih zemalja. Na njima se nalazi i oko 180 nastambi za smještaj, odnosno planinarskih domova, bivaka i skloništa za planinare i alpiniste.