DOKAPITALIZACIJA

Slovenski Kompas povećava udio u Atlasu

20.07.2011 u 16:05

Bionic
Reading

Ljubljanski Kompas, kao većinski vlasnik, dokapitalizirat će dubrovačku turističku agenciju Atlas sa 110,53 milijuna kuna unosom potraživanja i uz isključenje prava prvenstva ostalih dioničara, te tako svoj udio u Atlasu povećati sa 50,18 na 71,13 posto

Ovakva je odluka predložena skupštini Atlasa sazvanoj za 2. rujna. Inače, i Kompas i Atlas članice su Adriatica.net grupe, koja je u vlasništvu Agrokora i još osam udjeličara.

Naime, slovenski Kompas ima dospjelo potraživanje prema Atlasu na temelju Ugovora o ulaganju u iznosu od 110,53 milijuna kuna, a s osnova prijenosa udjela u društvima Kompas d.o.o. Makarska i Kompas d.o.o. Poreč, što je učinjeno sa ciljem restrukturiranja poslovanja Društva.

Ostatak potraživanja odnosi se na potraživanja koja je Kompas ustupio Atlasu kako bi se održala njegova financijske stabilnosti. Ovom bi se dokapitalizacijom, kako se pojašnjava u pozivu na skupštinu, istodobno smanjile obveze prema vjerovnicima Atlasa i njegovi rashodi, a sve poradi realizacije daljnjeg programa ulaganja u Atlas i sanacije njegova financijskog stanja, kao i stvaranja uvjeta za daljnji razvoj.

S obzirom na visinu Atlasovih obveza, Uprava koju vodi Denis Jukić predložila je pretvaranje spomenutih potraživanja Kompasa u ulog izdavanjem novih 1.381.681 dionica Atlasa bez nominalnog iznosa koje će upisati Kompas.

Temeljni kapital Atlasa tako bi se povećao sa 41,25 na 151,79 milijuna kuna, a iako se izdaju bez nominalnog iznosa, podijeli se iznos dokapitalizacije s brojem dionica, ispada da se izdaju na iznos od 80 kuna, dok im je cijena na burzi u zadnjim transakcijama bila 15 kuna.

Inače, Atlas je u prošloj godini imao 106,32 milijuna kuna gubitka, koji bi se prema prijedlogu skupštini trebao pokriti iz dobiti u poslovanju u narednim godinama.