KUPCI ZBUNJENI

Blamaža slovenske vlade: Počeli objavljivati cijene osnovnih namirnica, dućani ih svaki dan ispravljaju

21.09.2022 u 13:17

Bionic
Reading

Slovenska vlada pokrenula je internetsku stranicu na kojoj građani mogu uspoređivati cijene 15 grupa osnovnih namirnica. Namjera je odvratiti trgovce od prevelikih poskupljenja, no projekt već na početku nailazi na probleme. Naime, trgovci koji su pristali na sudjelovanje u projektu svakodnevno šalju ispravke cijena koje su po narudžbi vlade očito krivo zapisali kupci

Slovenska ministrica poljoprivrede Irena Šinko na predstavljanju projekta je naglasila da je rješavanje poskupljenja u prehrambenom lancu jedan od prioriteta vlade Roberta Goloba. Zbog toga uvode, kako je rekla, 'meku regulaciju'. Do 1. ožujka sljedeće godine na stranici Naša super hrana svakog tjedna će se ažurirati popis cijena osnovnih namirnica. 'Na taj će način, prema njezinim riječima, kupci dobiti jasan pregled kako bi se mogli odlučiti za kupnju pojedinog proizvoda', zaključila je.

Glavna ravnateljica Uprave za hranu i ribarstvo Ana Le Marechal Kolar precizirala je koje grupe proizvoda se uspoređuju: pšenično bijelo brašno, bijeli kruh i tjestenina, goveđi i svinjski odresci te pileći file, mlijeko, tekući jogurt, sir i maslac, jaja, jabuke, krumpir, suncokretovo ulje i bijeli šećer. U posljednji tren u usporedbu je dodano pet dodatnih skupina sezonskih proizvoda, pa će se tako u ovoj fazi, primjerice, uspoređivati i cijene bučinog ulja.

Što se tiče trgovaca, pristanak za objavu usporednih cijena zasad su dali trgovački lanci Hofer, Lidl i Spar, a očekuje se da će se u projekt uključiti i Mercator, Tuš te Eurospin. 'Ako ne pristanu, mi ćemo kupovati proizvode u tim dućanima i uspoređivati cijene', najavila je ministrica poljoprivrede. Tri puta tijekom trajanja projekta napravit će se i inventura cijena tih namirnica u inozemstvu (u Austriji, Italiji i Hrvatskoj). Odabrali su trgovačke lance unutar 50 kilometara od granice, a iz Hrvatske će se objavljivati cijene iz Konzuma.

  • +10
Konzum je među prvima na svojim računima uz kune istaknuo i cijene u eurima Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic / CROPIX

Ipak, projekt je već na početku naišao na probleme. Naime, cijene su zapisivali tajni kupci koje je honorarno angažirala tvrtka odabrana na javnom natječaju vlada, no nisu baš odradili posao kako treba. Trgovački lanci svakodnevno ispravljaju objavljene cijene u priopćenjima koje šalju medijima, pa je Spar tako u utorak objavio da košarica pet osnovnih proizvoda ne stoji 48,53 eura kako je navedeno na stranici, već 42,87 eura. Hofer je, pak, objavio da su kupci u njihovom dućanu zapisali cijene najskupljih, a ne najjeftinijih proizvoda - navode tjesteninu tipa pužići za koju je navedeno da stoji 2,98€, a nude i pužiće za 1,19€.

Javnost muči i niz drugih pitanja, poput onoga zbog čega je u posljednji tren porastao trošak projekta zbog dodavanja pet sezonskih proizvoda, te zašto su tajni kupci uistinu kupovali proizvode, a ne samo popisivali cijene. Projekt je, inače, zasad koštao 58 tisuća eura, a očekuje se da će ta cijena dodatno rasti nastave li se proizvodi kupovati.

Trgovine u Sloveniji Izvor: Cropix / Autor: Mavric Pivk / DELO