SMANJENJE POSLJEDICA POSKUPLJENJA

Slovenija produžila snižene trošarine na gorivo

28.04.2022 u 15:29

Bionic
Reading

Slovenska vlada odlučila je u četvrtak za još tri mjeseca produžiti snižene trošarine na gorivo, kako bi smanjila posljedice poskupljenja na standard građana i poslovanje poduzeća

Niže trošarine i regulirane cijene uvedene su najprije početkom veljače, potom produžavane, a novom će odlukom važiti do 31. srpnja.

Najnovija odluka o trošarinama omogućava održavanje nešto nižih cijena.

Cijene većina pogonskih goriva (benzina na 1,5 eura za litru i dizela za 1,54 eura) koje su na snazi od sredine ožujka prijašnjom uredbom važe do 1. travnja i mogle bi znatno porasti ako vlada Janeza Janše na odlasku ne produži njenu primjenu, navode slovenski mediji. Dodaju međutim da će vlada mjeru vjerojatno produžiti na telefonskoj sjednici ovih dana.

I dalje ostaju neizvjesnosti s potrebnim osiguranjem zemnog plina za iduću sezonu grijanja zbog velike ovisnosti Slovenije o plinu iz Rusije, a rješenja za moguću krizu s cijenama energenata kao prioritet je postavio u svom programi i budući novi premijer Robert Golob.

Na pitanje hoće li Slovenija biti među članicama EU-a koje bi mogle pristati da ruski plin plaćaju u rubljima, ministar financija Andrej Šircelj odgovorio je da slovenska vlada ne sklapa ugovore s ruskim poduzećima niti isporuke plina plaća.

"Plin plaćaju kupci preko banaka", kazao je Šircelj, upozorivši da su Rusiji i nekim bankama zbog rata u Ukrajini nametnute sankcije koje ostaju na snazi.