OPTIMIZAM U DEŽELI

Slovenija: podignuta procjena rasta BDP-a na 2,4 posto

27.03.2015 u 09:18

Bionic
Reading

Ured za makroekonomske analize (UMAR) slovenske vlade u svom novom, proljetnom izvješću povećao je prognozu rasta BDP-a u ovoj godini sa prijašnjih 1,9 na 2,4 posto, a za slijedeću s prijašnjih 1,7 na dva posto

Direktor UMAR-a Boštjan Vasle izjavio je da analitičari očekuju nastavak trenda jačanja gospodarske konkurentnosti i nastavak pozitivnih kretanja u izvozu koji je zadnjih mjeseci bio generator gospodarskog rasta.

Uvjet za nastavak trenda stabilnog rasta BDP-a je provedba potrebnih strukturnih reformi, upozorio je Vasle. 'Očekujemo daljnje jačanje konkurentnosti koja je započela prošle godine, ali u srednjeročnom razdoblju bez dodatnih, a vjerojatno i radikalnijih mjera ne možemo očekivati da će se stope rasta s kraja prošle godine nastaviti', kazao je Vasle.

Ipak, kao glavni razlog gospodarskog optimizma nakon višegodišpnjeg zastoja i recesije Vasle je naveo pozitivne indikatore u eurozoni i Europskoj uniji s kojom Slovenija ostvaruje većinu trgovine.

'Prilike u međunarodnom okruženju postupno se poboljšavaju, a međunarodne ustanove eurozoni ove godine najavljuju viši gospodarski rast nego do sada', kazao je Vasle. Dodao je da pozitivni signali dolaze iz iz zemalja EU-a koje su glavne vanjskotrgovinske partnerice Slovenije te da na gospodarsko stanje Slovenije dodatno pozitivno utječu prilike na financijskom tržištu koje su dovele do smanjivanja kamata na njezino zaduživanje.