DRUGI BLOK NUKLEARKE

Slovenci proširuju Krško bez HEP-a

Bionic
Reading

Slovenska kompanija Gen energija, koja ima 50 posto vlasništva u Nuklearnoj elektrani Krško, podnijela je zahtjev za gradnju drugog bloka u toj nuklearki, a Hrvatska elektroprivreda neće sudjelovati u tom poslu, pišu tamošnji mediji. Početak gradnje predviđen je za šest godina, a drugi blok u Krškom bit će gotov 2023.

Direktor Gen energije Martin Novšak izjavio je za slovenske medije da podnesak o drugom bloku, nazvanom NEK 2, predan tamošnjem ministarstvu, još samo čeka suglasnost Elektre Slovenije.

U slovenskom ministarstvu gospodarstva najavljuju da će o zahtjevu odlučiti u roku od dva mjeseca. U Gen energiji vjeruju da će njihov prijedlog biti pozitivno riješen jer je zahtjev potkrijepljen studijama i analizama, čiji su autori priznati stručnjaci.

Prema pisanju beogradske Politike, dokumentacija dokazuje da je gradnja novog bloka nuklearke opravdana ne samo zbog proizvodnje električne energije nego i s ekonomskoga gledišta i ekologije jer jamči zadovoljavajuću i sigurnu opskrbu energijom po konkurentnim i dugoročno predvidljivim cijenama.

Gen energija pak ulaskom u postupak želi i formalnu potvrdu usklađenosti projekta NEK 2 s državnom energetskom politikom. U resornom ministarstvu upozoravaju da davanje dozvole ne znači da će nova nuklearka nići na Savi preko noći jer nakon davanja dozvole slijedi pregled nacionalnoga energetskog programa, zatim usvajanje državnoga prostornog plana, što traje tri do četiri godine, pa izrada projektne dokumentacije oko dvije godine) i tek potom stiže građevinska dozvola.

Ako sve bude prema planu, gradnja će početi za šest godina. Očekuje se da buduća nuklearka potrošačima u Sloveniji prve kilovate struje dostavi 2023. godine. NEK2 će imati instaliranu snagu do 1600 MW i pripadat će reaktorima treće generacije. U usporedbi s postojećom nuklearkom s tehnologijom američkog Westinghousea, koja pripada drugoj generaciji i proizvodi svega 676 megavata, nova nuklearka će biti tehnički usavršenija i ekonomski isplativija. U Gen energiji objašnjavaju da bi novi blok Sloveniju trebao opskrbljivati strujom idućih 60 godina.