PRIVATIZACIJA CO-A

Slovenci ljuti na Hrvate: Triglav isključen iako je dao najvišu ponudu?!

11.10.2013 u 09:31

Bionic
Reading

Hrvatska vlada isključila je osiguravatelja Triglav iz bitke za kupnju najvećeg hrvatskog osiguravatelja Croatia osiguranje, iako je Triglav dao najvišu ponudu i bio je na Croatia osiguranje spreman prenijeti sve svoje kćerinske podružnice na Balkanu, piše današnji ljubljanski Dnevnik.

'Iako je privatizacija u Hrvatskoj u punom zamahu, postaje jasno da slovenska poduzeća u njoj nisu poželjna, čak i ako dostave najpovoljniju ponudu. Hrvatska vlada je prekjučer iz bitke za kupnju Croatia osiguranja isključila Triglav osiguranje iako je za dionicu hrvatskog osiguravatelja ponudio više od deset posto nego poljski PZU i gotovo 30 posto više nego rovinjska grupa Adris, koja od početka važi za najozbiljnijeg favorita', piše Dnevnik.

Odluka hrvatske vlada je tim neobičnija, zaključuje ovaj list, jer su od jedanaest mogućih ulagača tri dali neobavezujuće ponude, a Triglav je bio na hrvatskog osiguravatelja spreman prenijeti sve svoje podružnice na Balkanu.

Slovenski Triglav doista je nudio najviše - 1.011 eura po dionici CO za udio od 44 posto, dok poljski PZU koji želi kupiti 50 posto dionica nudi 900 eura po dionici, a Adris koji bi kupio 43 posto samo 790 eura. Iz Vlade su objasnili isključivanje Triglava činjenicom da Adris i PZU nude gotovinu. Triglav bi, tvrdi zamjenik ministra financija Boris Lalovac, prvu transakciju, tj. otkup dionica morao izvršiti preko vlastite dokapitalizacije, što bi značilo da mora tražiti sredstva svojih dioničara ili slovenske vlade ili pak hrvatskih investitora. 'Za drugu transakciju dokapitalizacije sredstva su osigurana kroz kreditni aranžman Goldman Sachsa', rekao je Lalovac.