VLADO KRAUTHAKER:

'Slavonija treba više promovirati svoju graševinu'

  • Autor: Kruno Kartus
  • Zadnja izmjena 07.05.2012 18:22
  • Objavljeno 07.05.2012 u 16:28
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Finale ovogodišnjih Dana vina Osječko-baranjske županije označila su bijela vina. Županijski pobjednik je traminac, ledena berba iz 2009. godine tvrtke Misno vino iz Trnave. Vinarija u vlasništvu Đakovačko-osječke nadbiskupije osvojila je tramincem dvije najvažnije nagrade, zlatni dukat i veliko zlato, na natjecanju koje je okupilo 73 vina među kojima se našlo 19 zlatnih medalja, 29 srebrnih, osam bronci te četiri priznanja

Na trgu osječke barokne tvrđe sva ta vina Osječani i posjetitelji mogli su kušati uz gurmanske specijalitete, razne sireve i kolače te razgledavanje rukotvorina i Sajma antikviteta na kojem svake prve subote u mjesecu već godinama dolaze skupljači starina da trguju. U spoju vina i starina vinari su se predstavili na štandovima podijeljenima po vinogorskim ulicama – prema Muzeju Slavonije erdutsko i đakovačko vinogorje, a prema Arheološkom muzeju baranjska i feričanačka vina.

U Arheološkom muzeju zatim je izložena 13 posebnih graševina, izvan konkurencije. Vlado Krauthaker, predsjednik udruge Graševina croatica, kaže da Slavonija tek treba promovirati graševinu jer nije dovoljno poznata ni u Hrvatskoj, a kamoli u svijetu. Izložio je svoju graševinu s položaja Mitrovac, berba 2009. godine, posebnu po tome što se pravi od grožđa trsova starih više od 30 godina.

'Od tako starih trsova dobivamo posebno kvalitetno vino koje zato može biti jako zanimljivo ljubiteljima vina koji žele istraživati mogućnosti graševine', tvrdi Krauthaker, jedan od najpoznatijih hrvatskih vinara.

Iako je jedan od većih proizvođača jer sam proizvodi 900 tisuća litara godišnje na 99 hektara vlastitih i kooperantskih hektara vinograda, Krauthaker tvrdi da je udruživanje vinara povodom graševine potrebno prvenstveno radi promocije. U udruzi osnovanoj krajem 2011. godine za sada je 17 vinara s područja od Daruvara do Dunava, a jedini uvjet je proizvodnja od najmanje 50 tisuća litara godišnje i članarina od tisuću kuna. Članovi udruge danas zajedno izvoze u 14 zemalja svijeta, a zahvaljujući udruzi lakše će osigurati dovoljne količine u slučaju povećanja potražnje kod stranih kupaca.

Iz nekog razloga među članovima udruge nema kombinata Kutjevo, najpoznatijeg upravo po graševini, kojom se u toj tvrtki sve do početka 90-ih bavio Krauthaker. Zatim se osamostalio i počeo s jednim hektarom da bi do danas ustostručio proizvodnju.

Vladimir Šišljagić, osječko-baranjski župan, rekao je da će županija nastaviti organizirati ovakve manifestacije i posebno širiti vinske ceste kojih sada ima 11 na području županije. 'Dokaz kvaliteti naših vina je i projekt Wine tour, kojim smo ostvarili financijsku potporu Europske unije za uređenje dodatnih 18,5 kilometara vinskih cesta, otvaranje vinskih muzeja za sva četiri vinogorja i regionalnog muzeja u Osijeku.'

Nove vinske ceste i muzeji završit će se u sljedećih 18 mjeseci, kako je utvrđeno ugovorom između županije i EU. Europska unija osigurava većinu sredstava, gotovo milijun eura, a županija 25 posto, odnosno 312 tisuća eura.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!