TRŽIŠTE KAPITALA

Skroman dionički promet, Kraš najlikvidniji

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala tjedan je započelo u blagom zelenom teritoriju, pri čemu su oba dionička indeksa, CROBEX i CROBEX10, ojačala oko 0,5 posto. Od sektorskih indeksa najbolju je izvedbu imao indeks građevinskog sektora, koji je porastao 2,7 posto, i to zahvaljujući u prvom redu dionici Tehnike. Među gubitnicima se izdvojio indeks industrije s padom od 0,6 posto

Likvidnost je bila skromna, što je karakteristično za početak tjedna, sa svega 4,5 milijuna kuna u redovnom dioničkom prometu. Najtrgovanije izdanje, ujedno jedini milijunaš, bila je dionica Kraša koja je prikupila tek nešto iznad milijun kuna prometa, uz skok cijene od 6,7 posto. Taj je rast dionicu svrstao među glavne dobitnike. Nešto ispod milijun kuna prometa ostvarila je i dionica Hrvatskog Telekoma, čija je cijena pritom kliznula blagih 0,2 posto, na 140,65 kuna. Ostala izdanja imala su znatno niže promete pa je tako povlaštena dionica Adrisa uknjižila ispod pola milijuna kuna prometa, uz stagnaciju cijene na 354 kune.

Titula dobitnika dana ide dionici Tehnike, koja je skočila gotovo 22 posto, nakon vijesti o deblokadi bankovnih računa. Uz već ranije spomenutu dionicu Kraša, uspješan dan imala je dionica Turisthotela, čija je cijena porasla oko 2 posto. Na strani gubitnika, najveći pad zabilježen je u dionici Luke Ploče, koja je potonula 3,2 posto, ali na prometu od svega 90 tisuća kuna. Cjenovne padove još su upisale dionice Jadroagenta, Leda i HUP-a Zagreb, i to redom 0,89 posto, 0,33 posto i 0,27 posto.

Dobitnik dana Tehnika +21,74% 245,00

Gubitnik dana Luka Ploče -3,22% 581,00

Crobex +0,47% 1.607,23

Detaljnije o trgovanju na tržištima kapitala možete pročitati OVDJE.