VJERUJU U OPORAVAK

Skoro 90 posto poduzetnika nezadovoljno hrvatskim gospodarstvom

28.09.2015 u 11:21

Bionic
Reading

Devet od deset hrvatskih poduzetnika smatra da stanje u domaćem gospodarstvu nije dobro, no nada u oporavak je snažna

Pokazalo je to istraživanje magazina Ja Trgovac i agencije Hendal koje je provedeno tijekom kolovoza ove godine na uzorku od 402 poduzeća iz pet djelatnosti – proizvodnje, građevine, turizma, trgovine i prijevoza.

'Raduje da gotovo sedam od deset poslovnih ljudi očekuje značajniji oporavak domaćeg gospodarstva u nadolazećim godinama', poručuju iz magazina Ja Trgovac.

Na uvodno pitanje smatraju li da je trenutno gospodarsko stanje u Hrvatskoj većinom dobro ili većinom loše, čak je 87,8 posto anketiranih poslovnih subjekata je pesimistično te smatraju kako je gospodarsko stanje u Hrvatskoj većinom loše. Preostalih 12,2 posto mišljenja su da hrvatsko gospodarstvo ima pozitivan predznak te opće stanje ocjenjuju većinom dobrim.

U usporedbi gospodarske situacije u 2015. godini u odnosu na 2014. godinu, više nego dvotrećinska većina od 69,7 posto ispitanika ističe kako gospodarska situacija u ovoj godini nije bolja nego lani, nego je podjednaka ili čak lošija. S druge strane, 30,3 posto anketiranih poslovnih osoba navode kako je aktualna gospodarska situacija bolja nego što je bila u 2014. godini.

'Hrvatski poslovnjaci nisu odviše radosni niti zbog ulaska Hrvatske u EU jer njih 82,1 posto smatra da je sadašnje opće ekonomsko stanje u Hrvatskoj ili podjednako ili lošije nego je bilo prije pristupanja. Da je ulazak u EU ipak donio boljitak navodi samo 17,9 posto ispitanika', tvrde u listu.

Pogled u skoriju budućnost ipak otkriva znatno višu dozu poslovnog optimizma. Tako čak 67,2 posto ispitanika očekuje značajniji oporavak gospodarstva u idućih nekoliko godina. Za razliku od njih, udio od 32,8 posto donositelja odluka u poslovnim subjektima ne očekuje takav oporavak u nadolazećim godinama.

Birokratski aparat s 82,3 posto, visoki porezi sa 75,9 posto i antipoduzetnička klima sa 65,2 posto najveće su kočnice za jačanje domaćeg gospodarstva po mišljenju poduzetnika. Sa znatno manjom važnosti slijede visoka cijena rada s 27,4 posto udjela, a da je nedostatak kvalificirane radne snage najveća kočnica razvoju smatra 25,6 posto ispitanika.