spas u rezervacijama

Skočila neto dobiti ruskog Sberbanka u trećem kvartalu

15.11.2017 u 15:00

Bionic
Reading

Ruska Sberbanka izvijestila je u srijedu o skoku neto dobiti u trećem tromjesečju zahvaljujući gotovo upola manjim rezervacijama za nenaplative kredite i višim prihodima od kamata

U razdoblju od srpnja do rujna neto dobit najveće ruske banke poskočila je 64 posto, na 224,1 milijardu rubalja (3,14 milijardi eura).

Ukupni prihodi porasli su 14,5 posto, na 498 milijardi rubalja.

Neto prihodi od kamata uvećani su 9,4 posto, na 375 milijardi rubalja. Još je veći skok banka zabilježila u stavci neto prihoda od naknada i provizija, za 14 posto, na 100,9 milijardi rubalja.

'Pojačana aktivnost kreditiranja i snažan fokus na prihod od naknada i provizija u kontekstu poboljšanog makroekonomskog okruženja rezultirali su solidnim tromjesečjem za grupu', konstatira zamjenik predsjedatelja izvršnog odbora Aleksander Morozov.

Bruto kreditni portfelj uvećan je u trećem tromjesečju za 2,5 posto, na 19.500 milijardi rubalja. Pritom su krediti kompanijama porasli 1,8 posto a krediti građanima 4,2 posto, stoji u izvješću..

Paralelno su neto troškovi rezervacija za otpis nenaplativih kredita gotovo prepolovljeni, na 57,8 milijardi rubalja, sa 102,1 milijardu koliko su iznosili u istom lanjskom razdoblju.

  • +4
Maksim Poletaev, potpredsjednik Sberbanka, nakon sastanka u Vladi Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Iznos restrukturiranih kredita smanjen je na kraju rujna na 1.188 milijardi rubalja, s 1.286 milijardi na kraju lipnja.

Udio nenaplativih kredita ostao je nepromijenjen u odnosu na kraj lipnja i iznosio je 4,6 posto. U odnos na kraju prošle godine veći je za 0,2 postotnog boda.

Grupa je počela izvješćivati o kapitalnim pokazateljima izračunatim po standardima Basel III, navodi se u priopćenju. Navode da je na kraju rujna stopa adekvatnosti kapitala (Common Equity Tier 1) iznosila 11,0 posto.