INVESTICIJA BOJANA KRIŽAJA

Skijaška legenda želi graditi toplanu 
u Slavonskom Brodu

  • Autor: VLM agencija
  • Zadnja izmjena 10.07.2012 20:16
  • Objavljeno 10.07.2012 u 19:19
Bojan Križaj

Bojan Križaj

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Menadžeri njemačko-slovenske tvrtke 'Sortitus', bivši poznati slovenski skijaš Bojan Križaj i Stojan Urban, u Slavonskom su Brodu predstavili projekt BioSava – toplana za proizvodnju tople vode za daljinsko grijanje, s kogeneracijskom proizvodnjom električne energije na drvenu biomasu

Riječ je o ponudi primjene najsuvremenije tehnologije za grijanje i produkciju električne energije. Brod su, kažu, odabrali zbog njegova povoljnog zemljopisnog položaja u samom središtu Slavonije te činjenice da je riječ o jednom od tri šumarska područja Hrvatske, a ima i sagrađen toplovodni sustav za daljinsko grijanje.

'Cilj nam je subvencioniranim tarifama za otkup električne energije omogućiti nižu i stabilniju cijenu toplinske energije od one koju sada nudi Brod plin. Grad bi realizacijom ovog projekta bio energetski neovisniji o uvozu jer je sirovina lokalna', kaže Križaj.

Tvrtka će od Grada tražiti zemljište za kupnju ili iznajmljivanje u industrijskoj zoni na Bjelišu za gradnju postrojenja, a u konačnici bi željeli prodavati toplinsku energiju Brod plinu, koji je u gradskom vlasništvu. Za sve je potrebna potpora Grada, koji treba raspisati natječaj za zemljište te uskladiti ugovorne odnose s Brod plinom. Nakon ishođenja svih potrebnih dozvola, sama gradnja trajala bi oko dvije godine. Rezultat svega bi, tvrde investitori, trebala biti manja i stabilnija cijena toplinske energije za građane Slavonskog Broda.

'Dobijemo li potporu Grada, s investicijom bismo krenuli odmah, a u interesu nam je i da se što više uključe lokalni poduzetnici',  rekao je Urban.

Projekt je vrijedan oko 300 milijuna kuna i Slovenci ga namjeravaju realizirati od vlastitih sredstava te uz pomoć EU fonda, a u njemu bi posao pronašlo 70 Brođana. O inicijativi privatnih slovenskih investitora brodsko Gradsko vijeće trebalo bi raspravljati na sjednici u rujnu. Ako se realizira, bit će to, nakon Fužina, drugi takav projekt u Hrvatskoj.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi