ZEZNULA IH VLADA

Sindikati: Tužit ćemo državu

26.03.2009 u 08:10

Bionic
Reading

Sindikati javnih službi najvjerojatnije će tužbama odgovoriti na odluku Vlade da zakonom od 1. travnja za šest posto smanji osnovicu za plaće 180.000 zaposlenih u javnim službama. Umjesto otkazivanja kolektivnog ugovora, Vlada je za sada odlučila zakonom smanjiti osnovicu za plaće jer je na taj način izbjegla ulazak u spor sa sindikatima koji, pojašnjavaju u Vladi, sada nemaju zakonsko uporište za štrajk.

Iznenađeni takvom odlukom, sindikati pak tvrde da Vlada osnovicu može smanjiti isključivo otkazivanjem kolektivnog ugovora i uvjereni su da će zbog ovakvog Vladina poteza dobiti sudske tužbe, piše Jutarnji list.

Iako je upravo sadašnja Vlada isplatila oko 1,2 milijarde kuna dugova po dobivenim sudskim tužbama zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora u vrijeme bivše Račanove vlade, jučerašnjom odlukom ulazi u isti rizik. Sindikati se od jučer intenzivno konzultiraju s pravnicima i procjenjuju da je Vlada jednostranim zakonskim određivanjem osnovice srušila smisao pregovora i kolektivnih ugovora. I jedna i druga strana pritom i dalje poručuju da su spremne na daljnje pregovore.

'Vlada može smanjivati osnovicu samo otkazivanjem kolektivnog ugovora, a ne zakonom. Tužbe dobivamo sigurno i to će biti veći udar na državni proračun od povrata duga umirovljenicima', kaže potpredsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić

Zaposlenima u zdravstvu, obrazovanju, socijalnoj skrbi i kulturi, čiji sindikati nisu pristali na smanjenje plaća, tako će se kao i državnim službenici koji su s Vladom potpisali sporazum osnovica za plaće smanjiti za šest posto, dakle sa 5.415,37 na 5.108,84 kune. Predloženi zakon o osnovici plaće primjenjivao bi se dvije godine. Zaposlenima u javnim službama za sada ostaju sva prava iz kolektivnih ugovora kao što su božićnica i regres.