ULTIMATUM VLADI

Sindikati najavili veliki prosvjed

08.03.2011 u 14:43

Bionic
Reading

Koordinacija hrvatskih sindikalnih središnjica najavila je danas da će organizirati veliki svesindikalni prosvjed krajem ožujka ili početkom travnja ako Vlada ne prihvati zahtjeve iz sindikalnog programa društvenog i gospodarskog oporavka

Koordinacija pet središnjica podržava iskazivanje utemeljenog nezadovoljstva građana u nizu mirnih prosvjeda širom zemlje, kritiku upućenu svim središtima društvene moći i kritički otklon od politike obaju stranačkih tabora. Sva lepeza socijalnih tegoba građana, moralnih posrtanja politike i svih neuspjeha hrvatskog društva artikulirala se u zahtjevu za održavanjem izbora, stoji u priopćenju Koordinacije.

Sindikalni čelnici uputit će prve zahtjeve Vladi ovoga tjedna na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća na kojoj će se raspravljati o jednom od najtežih hrvatskih problema - neisplati plaća i neuplati doprinosa.

Sindikati također traže nalaženje instrumenata za smanjivanje kamata, smanjenje stope poreza i doprinosa na dohodak, drastično povećanje poreza na bogate i ekstra imovinu, povećanje poreza na plaće bogatih i ukidanje povlaštenih mirovina.

Zahtijevaju uklanjanje nelikvidnosti i neplaćanja u gospodarstvu, stimuliranje osobne potrošnje i destimuliranje štednje, restrukturiranje javne potrošnje, ukidanje bespovratnih potpora, eliminiranje rada na crno, oporezivanje financijskog kapitala, povećavanje minimalne plaće, daljnje ograničavanje rada na određeno vrijeme, promptnu naplatu svih poreza i doprinosa koje duguje državni i privatni kapital i dr.

Imajući na umu pregovore oko ulaska u Europsku uniju, društvenu stabilnost i predstojeću turističku sezonu, apeliramo na sve subjekte političkog života, uključujući Vladu, Predsjednika Republike i oporbu, da postignu konsenzus o datumima predstojećih događaja, uključujući i termin izbora, kaže se u priopćenju.