DOGOVORILE UPRAVE

Šibenski TLM i mostarski Aluminij obnovili suradnju

  • Autor: N.S./Hina
  • Zadnja izmjena 22.09.2016 08:43
  • Objavljeno 22.09.2016 u 08:43
TLM Šibenik

TLM Šibenik

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Mostarska kompanija Aluminij u posljednjem će tromjesečju 2016. obnoviti suradnju s Tvornicom lakih metala (TLM) iz Šibenika, te je najavljeno još intenzivnije poslovno povezivanje dviju kompanija u 2017., priopćeno je u srijedu iz Aluminija nakon susreta uprava dviju kompanija te slovenske grupacije Impola koja priprema pokretanje proizvodnje u TLM-u

Predsjednik uprave Impola Jernej Čokl rekao je kako su u završnoj etapi sanacije poteškoća s kojima se nosio šibenski TLM i kako će ta tvornica ponovno moći raditi u svojim prijašnjim kapacitetima, s posebnom okrenutošću zadovoljavanja potreba automobilske industrije u Europi, navodi se u priopćenju. Stoga im je, dodaje se, od presudne važnosti sigurno partnerstvo s Aluminijem, kako zbog visoke kakvoće mostarskoga aluminija, tako i zbog objektivne blizine dvaju tvornica, koja smanjuje dodatne troškove, u prvomu redu prijevoza sirovine.

Direktor Aluminija Mario Gadžić istaknuo je važnost povezanosti dviju kompanija.

‘Mi proizvodimo najčišći aluminij, najviše kakvoće, u svjetskim razmjerima, i ovaj nam poslovni odnos jamči onu nužnu sigurnost, odnosno postojanoga kupca, a TLM-u osigurava stalan i siguran izvor visokokvalitetne sirovine za daljnju obradbu i plasman proizvoda na svjetsko tržište’, rekao je Gadžić koji je nedavno preuzeo tu dužnost.
Gadžić je dodao kako je tijekom sastanka razgovarano i o širenju suradnje s Impolom, u partnerstvu s Prvim plinarskim društvom te da je zaključeno da uprava Aluminija i čelni ljudi TLM-a i Impola dijele razmišljanje kako Aluminij i TLM trebaju biti naslonjeni jedan na drugoga.

Aluminij trenutačno radi sa 75 posto kapaciteta, sa 64 ugašene elektrolitičke ćelije u pogonima Elektrolize, koje Uprava kompanije kani pokrenuti najkasnije za dvanaest do četrnaest mjeseci.

Mostarska kompanija je zbog visoke cijene električne energije i niske cijene metala, te nepovoljnih ugovora u nekoliko godina akumulirala gubitak od 280 milijuna konvertibilnih maraka (oko 140 milijuna eura). Nova uprava kompanija najavila je nedavno reviziju svih ugovora.

Suvlasnik Aluminija iz Mostara je hrvatska vlada s udjelom od 12 posto. Aluminij je godinama isporučivao velike količine metala aluminija TLM-u iz Šibenika po povoljnijoj cijeni što je ovu kompaniju održavalo u životu. Zauzvrat je HEP isporučivao električnu energiju po povoljnijim uvjetima. Taj ugovor je prekinut, a oko toga se vodi sudski postupak protiv više osoba zbog sumnji da je na taj način oštećen HEP.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!