RAZJEDINJENI

Seljačkom prosvjedu neće se odazvati Sindikat hrvatskih seljaka

  • Autor: Vinco Gazdik
  • Zadnja izmjena 09.02.2012 15:31
  • Objavljeno 09.02.2012 u 12:50
mljekari prosvjed SELJACI TRAKTORI ZAGREB

mljekari prosvjed SELJACI TRAKTORI ZAGREB

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Sandra Šimunović

'Uvijek je u štrajkovima bilo štrajkolomaca. Imate li vi dojam da su seljaci neorganizirani i razjedinjeni? Sve su se seljačke udruge odlučile na prosvjed – njih 99 posto, na 70 punktova. Ako sada nećemo prosvjedovati, onda prosvjeda više neće ni biti', kaže Vladimir Novotny, glasnogovornik Hrvatske poljoprivredne komore

Sindikat hrvatskih seljaka neće sudjelovati u za danas u podne najavljenim seljačkim prosvjedima – izjavio je to Tomislav Pokrovac, predsjednik Sindikata, a u tome će ga na području Virovitičko-podravske županije poduprijeti i njegov kolega Zvonko Pipić, potpredsjednik Sindikata. Pipić tvrdi da su seljaci i ovoga puta razjedinjeni te da još nije sigurno hoće li im Vlada stvarno skresati proračun za oko milijardu kuna – što je, uz prosvjednički zahtjev za isplatu omotnice od 2,8 milijardi kuna, glavni razlog izlaska seljaka na ulice.

'Najavljeno rezanje proračuna ne odgovara seljacima, međutim još uvijek ne znamo točan iznos od kojeg se ta milijarda kuna oduzima. Ako bi on iznosio kao i prošle godine, milijarda manje nije nešto što ne bismo mogli podnijeti. Vidjet ćemo što će pokazati vrijeme. Vremenski su uvjeti preteški i prije izlaska na ulice novoj bi Vladi još trebalo dati vremena te najprije sjesti za pregovarački stol. Ako ne bi bilo rezultata za nekoliko dana, tada bi bilo opravdano organizirati masovne prosvjede', kaže Pipić.

'Uvijek je u štrajkovima bilo štrajkolomaca. Imate li vi dojam da su seljaci neorganizirani i razjedinjeni? Sve su se seljačke udruge odlučile na prosvjed – njih 99 posto, na 70 punktova. Pa radi se o milijardu kuna manje novca u proračunu za poljoprivredu – u pitanju je interes svih seljaka. Ako sada nećemo prosvjedovati, onda prosvjeda više neće ni biti. Jedini koji u njima neće sudjelovati su Pipić i Pokrovac koji očito ne štite interese seljaka', rekao je Vladimir Novotny, glasnogovornik Hrvatske poljoprivredne komore.

Novotny kaže da do prosvjeda vjerojatno ne bi došlo da je netko odgovorio na dopis premijeru Zoranu Milanoviću otprije otprilike tjedan dana. U njemu su tražili objašnjenje o najavljenim rezovima, s rokom do danas u podne. Kako odgovora nije bilo, prosvjedi su jedino rješenje, dodao je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi