STOTINJAK LJUDI NA BURZI

Segestica Sisak u stečaju

26.02.2010 u 14:25

Bionic
Reading

Segestica Sisak, najstarija tvornica alkoholnih pića i octa otišla je u stečaj

Za stečajnu upraviteljicu imenovana je Branka Malbašić iz Kutine, koja je odmah nakon otvaranja stečaja donijela odluku o raskidu ugovora o radu za svih 98 radnika Segestice, piše Jutarnji list.

Radnici će nakon odrađivanja jednomjesečnog otkaznog roka završiti na burzi rada. Problemi Segestice počeli su davno, a stečaj je zbog duga za trošarinu i poreze od 120 milijuna kuna pokrenulo Općinsko državno odvjetništvo u Sisku.

Bivša uprava tvrdila je da postoje čak četiri potencijalna kupca, koja bi mogla odustati zbog proglašenja stečaja, no sutkinja na Trgovačkom sudu odlučila se za stečaj.

'Iako naša tvrtka Ministarstvu financija duguje za trošarine i porez, nitko iz tog ministarstva nije bio na ročištu kada se odlučivalo o stečaju. Njih ne samo da ne zanima naša sudbina, njih ne zanima ni državna imovina. Ministarstvo financija je vlasnik 20 posto dionica Segestice i potražuje 120 milijuna kuna trošarina i poreza', rekao je sindikalni povjerenik Damir Čučković.
Čučković je upozorio kako su radnici, s obzirom na to da je trećina zaposlenih hrvatski branitelji, tražili pomoć Ministarstva branitelja, no nitko nije reagirao.

Pisma namjere o preuzimanju Segestice navodno su poslali Podravka iz Koprivnice, tvrtka Trgo-Mikulić iz Zadra, poduzetnik Mateo Began iz Švicarske i Petar Teslić, koji potražuje povrat imovine s obzirom na to da je njegov predak bio osnivač i vlasnik Segestice, a kao jedna od zainteresiranih tvrtki spominjao se i SMS.