KRATKO I JASNO

Šef fonda koji upravlja tisućama milijardi dolara pojasnio kako ulagati u vrijeme inflacije: Postoji model koji je prokušan u svim krizama...

01.06.2022 u 16:00

Bionic
Reading

Do pojave inflacije, koja u razvijenim zemljama svijeta na sadašnjim razinama nije zabilježena već dulje od 40 godina, mnogi ulagači nisu znali što učiniti sa svojim novcem zbog neizvjesnosti koju je nosila pandemija koronavirusa. Izbijanjem rata u Ukrajini i dolaskom visoke inflacije broj pitanja samo se namnožio

Tim Buckley, šef Vanguarda, druge najveće svjetske investicijske kuće koja upravlja imovinom i štednjom klijenata teškom 7000 milijardi dolara, na svom kanalu na YouTubeu dao je prilično trezven komentar situacije.

Buckley uvodno pojašnjava kako se u SAD-u središnja banka FED obračunava s inflacijom podizanjem kamata, što vodi u poskupljenje zaduživanja koje pak može usporiti gospodarski rast.

'SAD bi mogao utonuti u recesiju, što dodatno narušava atraktivnost dionica. Kad kamate idu gore, dionice i obveznice idu dolje. Ekonomisti navode da je tradicionalna diversifikacija u omjerima 60 posto uloga u dionice – 40 posto u obveznice mrtva. Ne vjerujem u to', kaže Buckley i nastavlja:

'Tradicionalna diversifikacija je više puta testirana od dvadesetih godina prošlog stoljeća, prošla je visoku inflaciju, nisku inflaciju, medvjeđa i bikova tržišta, recesije i poslovne cikluse svih vrsta.'

Ono što znamo, kaže Buckley, to je da diversificirani portfelj daje najveće šanse za povećanje kupovne moći, pa čak i u vremenima visoke inflacije.

Drugo, dodaje, neki investitori okreću se robama ili izlaganjem nekretninskom tržištu, i te investicije mogu pomoći ako dođe do naglog rasta inflacije, ali ulagač ih mora imati u portfelju puno prije nego što dođe do skoka cijena ili će mu samo povećati volatilnost portfelja do mjere koju će biti teško tolerirati.

'Kad tržište pada, ne padajte u zamku da morate napraviti nešto. Ako pristanete prodati s gubitkom, morate znati da gubite i potencijalnu zaradu. Koncentrirajte se na ciljeve, ostanite disciplinirani i uživajte u dugoročnim koristima diversificiranog portfelja', ističe.