VLADINO SAVJETODAVNO TIJELO

Savjet za Inu: Razmotreno pravno mišljenje

  • Autor: L. Š. / Hina
  • Zadnja izmjena 01.02.2023 15:59
  • Objavljeno 01.02.2023 u 15:59
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Vladino savjetodavno tijelo Savjet za Inu u srijedu je pod predsjedanjem premijera Andreja Plenkovića razmotrilo pravno mišljenje o učincima presude Vrhovnog suda u predmetu Sanader i Hernadi, te zadužio ministra gospodarstva Davora Filipovića za nastavak razgovora s MOL-om, izvijestila je vlada

Članovi Savjeta razmotrili su Pravno mišljenje Radne skupine pravnih fakulteta u RH o pravnim učincima koje donošenje pravomoćne presude Vrhovnog suda u predmetu Sanader i Hernadi ima na ugovore između Hrvatske i MOL-a, kao i mišljenje Državnog odvjetništva Republike Hrvatske oko izvršenja odnosno plaćanja naknade štete MOL-u slijedom pravorijeka Arbitražnog suda pri Međunarodnom centru za rješavanje ulagačkih sporova (ICSID-a), kaže se u priopćenju.

Dodaje se kako je na sastanku donesen zaključak kojim se ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, uz potporu ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice, zadužuje nastaviti razgovore s MOL-om oko izvršenja pravorijeka ICSID-a, 'u kontekstu širih odnosa RH i MOL-a i uvođenja novog modela korporativnog upravljanja INA-om'.

Pravomoćna presuda Ivi Sanaderu i Zsoltu Hernadiju ne proizvodi učinke u odnosu na ugovore između Hrvatske i MOL-a, stoji uz ostalo u mišljenju radne skupine pravnih fakulteta koje je vlada objavila u utorak, uz mišljenja DORH-a o ugovorima Hrvatske i mađarske naftne kompanije.

Izradu sveobuhvatnog pravnog mišljenja o ništetnosti ugovora s MOL-om i isplati naknade štete temeljem pravorijeka Arbitražnog suda pri Međunarodnom centru za rješavanje ulagačkih sporova (ICSID-a) Vlada je zatražila 21. studenog 2022. temeljem Okvirnog sporazuma o suradnji između Vlade i četiri hrvatska pravna fakulteta.

Pravno mišljenje, između ostalog, daje odgovor na pitanja vezana uz pravne učinke presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske na ugovore između Republike Hrvatske i MOL-a; stajalište o mogućnosti poduzimanja pravnih radnji i nadležnosti za osporavanje navedenih ugovora te mišljenje o obvezi izvršenja pravorijeka ICSID-a.

Ne ulazeći u tumačenje, Vlada napominje da je u mišljenju izraženo stručno stajalište po kojem presuda Županijskog suda u Zagrebu u predmetu Sanader i Hernadi koja je potvrđena presudom Vrhovnog suda ne proizvodi učinke u odnosu na ugovore između Republike Hrvatske i MOL-a.

Također, pod pretpostavkom da su arbitražne klauzule iz ugovora s MOL-om valjane, (a pretežu razlozi da jesu) prema mišljenju pravnih fakulteta ne postoji nadležnost suda Republike Hrvatske za odlučivanje po tužbi Hrvatske protiv društva MOL, a radi utvrđenja ništetnosti ovih ugovora.

U mišljenju se navodi da je naknadu štete iz pravorijeka ICSID-a oportuno podmiriti, u skladu sa međunarodnim obvezama. Pravno mišljenje izradili su profesori s katedri međunarodnog privatnog prava, kaznenog, trgovačkog i obveznog prava, izrađeno je 16. siječnja te je dostavljeno Vladi i Ministarstvu pravosuđa i uprave 26. siječnja.

Vrhovni sud je krajem listopada 2021. potvrdio prvostupanjsku presudu kojom je Sanader zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija osuđen na šest godina, dok je nedostupni Hernadi kažnjen s dvije godine zatvora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!