DOGOVOR U DOHI

Saudijska Arabija i Rusija ograničavaju proizvodnju nafte

16.02.2016 u 14:01

Bionic
Reading

Saudijska Arabija i Rusija dogovorile su u utorak da će zadržati proizvodnju nafte na siječanjskoj razini kako bi se pokušalo stabilizirati tržište, objavio je katarski ministar za energiju

Saudijski i ruski ministar za naftu i njihovi kolege iz Venezuele i Katara 'dogovorili su da će zamrznuti proizvodnju na siječanjskoj razini pod uvjetom da ostali veliki proizvođači slijede njihov primjer', izjavio je ministar Muhamed bin Saleh al-Sada

'Cilj je tog koraka stabilizacija tržišta', pojasnio je Sada, koji trenutno predsjeda Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC). Sastanak u Dohi bio je po njegovim riječima uspješan a ministri su analizirali stanje na tržištu i izglede ponude i potražnje.

Dogovor podupro rast cijena

Nakon postizanja dogovora o ograničavanju proizvodnje porasle su cijene nafte. U utorak oko podneva na londonskom se tržištu barelom trgovalo po 53 centa višoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 33,92 dolara. Na američkom tržištu naftom se trgovalo po 33 centa višoj cijeni, od 29,77 dolara.

Očekuje se da će i ostali proizvođači nafte, u OPEC-u i izvan njega, 'takoreći odmah pokrenuti intenzivne razgovore' u tom smjeru, naglasio je katarski ministar.

OPEC dosada nije mijenjao razinu proizvodnje unatoč niskim cijenama, odredivši kao cilj obranu tržišnog udjela. Cijene su pak od lipnja 2014. potonule oko 70 posto, pritisnute slabašnom potražnjom i zabrinutošću za svjetsko gospodarstvo, te prekomjernom ponudom, potaknutom proizvodnjom nafte iz škriljca u SAD-u.

Vodeće zemlje proizvođači u Perzijskom zaljevu počele su osjećati posljedice niskih cijena na svojim proračunima a pod pritiskom se našla i Rusija, dodatno pogođena zapadnim sankcijama zbog uloge u sukobu u Ukrajini.