BIVŠI ŠEF HANFE

Samodol: Linić laže i manipulira, argumenti su mu idiotizam

08.09.2012 u 10:52

Bionic
Reading

'Ministar financija Slavko Linić laže i manipulira, njegovo neznanje i politička moć nisu najbolja kombinacija za uspjeh, a usto je i krivotvoritelj', tvrdi Ante Samodol, bivši predsjednik upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), među ostalim, u svom odgovoru ministru Liniću

Vlada je, naime, na preporuku ministra financija u četvrtak predložila Saboru da ne podrži financijsko izvješće Hanfe za 2011. godinu (Samodol je na čelu Hanfe bio od 2006. do kraja 2011.) zbog sumnje da Hanfa nije bila pravedna i dosljedna, 'što su potvrdile i nedavne presude Visokog upravnog suda u slučaju Liburnije i u slučaju Agrokor – Belje', piše Večernji list

'Linićevi su argumenti potpuni idiotizam. Ministar novoj ekipi u vodstvu Hanfe šalje poruku: Nemojte se slučajno usuditi presuditi drukčije! Takvim postupkom posve sigurno izlaže pritisku sve službenike te, navodno neovisne, institucije koje će provoditi ove ponovljene postupke. Ja mu ne osporavam pravo na drukčije političke ideje i ciljeve, ali ne može se pritom služiti lažima i manipulacijama', kaže Samodol, koji Linićev napad tumači napadom na njega osobno zbog slučaja Liburnija. Iako je od njegove smjene prošlo već osam mjeseci, Samodol je još uvijek bez posla.


'Nitko me ne želi zaposliti. Na intervjuima za posao mi kažu: Pa tebe proganjaju Linić, Todorić i Škegro! Razumijem ih, ne žele se zamjeriti moćnima...', rekao je Ante Samodol i dodao: 'Kao čelnik Hanfe uvijek sam se rukovodio zakonskim propisima i uvijek odbijao bilo kakvo političko nasilje i tutorstvo nad radom Hanfe. Zna to dobro sadašnji ministar financija, a zna i kad mi je slao na 'dogovor' saborskog zastupnika u slučaju preuzimanja riječke Transadrije. A zna dobro i kao tadašnji potpredsjednik Vlade da je čisto kazneno djelo učinjeno kad se predloženi sadržaj ugovora jednak za sve ponuđače pri prodaji Ine 2003. ipak promijenio u 'prilagođeni' ugovor kod potpisivanja s MOL-om'.

Ante Samodol je ministra Slavka Linića optužio i za falsificiranje poslovnog izvješća Hanfe za 2011. godinu o kojemu je Vlada u četvrtak raspravljala.'To nije naše izvješće. Naime, Hanfa je 2011. završila s prihodima u iznosu od 22,536.395 kuna i s rashodima u iznosu od 40,650.027 kuna, prema čemu su sastavljeni primopredajni zapisnici. Međutim, novo upravno vijeće u godišnjem izvještaju navelo je rashode u iznosu od 43,645.088 kuna, čime je povećalo rashode za 2,995.061 kunu', tvrdi Samodol i dodaje da je to čista krivotvorina koja je podmetnuta Saboru.