BORISLAV ŠKEGRO:

Samodol je opsovao Boga i rekao: 'Sad ćeš vidjeti što će ti se dogoditi'

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 05.10.2011 15:48
  • Objavljeno 05.10.2011 u 14:06
Borislav Škegro

Borislav Škegro

Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / Cropix

'Nismo bezgrešni, ali uvjeravamo vas da svjesno nismo učinili ništa čime bismo nekoga oštetili', naglasio je Borislav Škegro, čelni čovjek Questus Investa na press konferencije na kojoj su predstavnici Questusa iznijeli ključne razloge zbog kojega rješenje Hanfe ocjenjuju nezakonitim

Argumentirajući tezu da u ovom slučaju se radi osobnom obračunu, Borislav Škegro je prepričao sadržaj sastanka u Hanfi koji se dogodio 31. siječnja. Prema njegovim riječima, nakon brojnih neuspješnih pokušaja predstavnika Questusa da dogovore sastanak s Hanfom vezan uz problematiku upravljanja nekretninskim fondom, Hanfa ga je pozvala na razgovor. Međutim, tema sastanka na kojem je bilo sedam službenika Hanfe nije imala veze s nekretninskim fondom, već s poslovanjem društva Questus upravljanje. Nakon što je Škegro prigovorio da je on samo manjinski dioničar u tom društvu te da postoji uprava koja je odgovorna za poslovanje, u sobu je ušao Ante Samodol te preuzeo riječ.
Na kraju govora u kojem je iznio niz optužbi i osobnih uvreda na Škegrin račun, Samodol je rekao da na njega ne može nitko utjecati. Na Škegrino protupitanje: 'Ni ministar financija?' Samodol je potpuno izgubio živce iz u psovke rekao: 'Sad ćeš vidjeti što će ti se dogoditi', i zalupivši vratima napustio prostoriju. 'Ovaj događaj pokazuje da je odluka donesena unaprijed', ustvrdio je Škegro, ističući da postoji cijeli niz motiva za ovakvu odluku. Na novinarski upit o političkoj pozadini, Škegro je rekao da to nije obračun HDZ-a s njim. Ipak, kao jednog od glavnih Samodolovih saveznika spomenuo je HDZ-ovog saborskog zastupnika i predsjednika saborskog odbora za financije Gorana Marića, napominjući da su u igri dominantno financijski interesi.

Samodol: Škegro je tražio 'ilegalnu komunikaciju'

Najveći problem Hanfe sa Škergom, kaže Samodol, bili su njegovi zahtjevi za, kako je rekao, 'ilegalnom komunikacijom'. Samodol kaže da ga je Škegro unatoč njegovim uputama da se komunikacija Hanfe i Quaestusa mora voditi u pisanoj formi, nebrojeno puta pokušavao dobiti preko raznih posrednika. Dodaje da se na želi s njim nadmetati u objašnjavanju dijelova rješenja, jer se to radi na Upravnom sudu. (H)

Ističući da je nezakonitim rješenjem Hanfe društvu Questus Invest već sada učinjena velika šteta, Škegro je iznio kronološki pregled osnivanja i početka rada fonda, opovrgavajući tezu Hanfe da je društvo donijelo odluku o osnivanju Fonda 'kada je financijska kriza već započela svoj pohod na svijet'.

Tomislav Matić, partner u Questusu, opovrgnuo je dijelove rješenja Hanfe koji se odnose na strukturu ulaganja te na ulaganja u povezane osobe. Naveo je da društvo nije prekršio zakonske odredbe o ulaganju u vrijednosne papire argumentirajući to odredbama zakona prema kojima se društvu dopušta da u prvih godinu dana u vrijednosne papire investira iznad ograničenja

Što se tiče ulaganja u povezane osobe, Matić je naglasio da ni Zakon o investicijskim fondovima ni Kodeks poslovanja društava za upravljanje investicijskim fondovima ne zabranjuje takvo ulaganje. 'Da je zakonodavac zabranu toga smatrao potrebnim, takva bi odredba bila uvrštena u zakon koji bi se primjenjivao na sve sudionike tržišta', rekao je Matić. Sporno ulaganje u obveznice društva Metronet nazvao je ispravnom investicijskom odlukom, navodeći da je društvo od prinosa na te obveznice do sada zaradilo 5,7 milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi